Tichete sociale la Petroşani pentru cei de la grădiniţă

copii-gradinita     Familiile din municipiul Petroşani care au copiii înscrişi la grădiniţă vor putea beneficia de tichete sociale de 50 de lei pe lună, cu care pot să achiziţioneze produse alimentare şi de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite.

Anul trecut s-a emis o OUG prin care, s-au eliminat restricţiile referitoare la vârsta participanţilor şi au fost actualizate totodată şi normele metodologice prevăzute în HG 15/2016, prin care se clarifică condiţiile de aplicare a programului „Fiecare copil la grădinţă”, fiind simplificate şi procedurile administrative. Actul normativ prevede deasemenea extinderea perioadei de acordare a stimulentului edicaţional precum şi în intervalul „Săptămîna Altfel”.

Acordarea dreptului de stimulent educaţional sub forma de tichete sociale se va realiza prin emiterea unei dispoziţii scrise a primarului pentru toată perioada de acordare a acestui drept, cererea de socilictare a stimulentului va putea fi depusă oricând pe parcursul anului şcolar, cheltuielile penru tipărirea tichetelor sociale pentru grădiniţă vor fi asigurate din bugetul local, prezenta şi verificarea copului se va face inopinat de către directorul instituţiei de învăţământ şi asistentul social sau de către personalul desemnat din cadrul primăriei, odată pe lună. În cazul în care există absenţe determinate de situaţii speciale, cadrul didactic va comunica directorului instituţiei în care va solicita aprobarea acestora, iar instituţia de învăţământ trebuie să comunice primarului. Se va avea în atenţie şi modul în care se va procesa la completarea procedurii aplicabile în cazul soţilor despărţiţi în fapt, sau în cazul în care, solicitanţii au reşedinţa în altă localitate, decât cea în care locuiesc efectiv, beneficiind de aceleaşi drepturi, cu îndeplinirea anumitor condiţii.

Direcţia de Asistenţă Socială din municipiul Petroşani a încheiat de curând un contract pentru emiterea a 4550 de tichete sociale, care vor fi distribuite beneficiarilor. Pe acestea se vor regăsi sigla primăriei, reţeaua de magazine de unde părinţii preşcolarului pot să-şi achiziţioneze produsele, cât şi un număr gratuit care poate fi apelat în caz de nelămuriri. Din datele statistice furnizate de direcţia petroşeneană mai sus amintită, în anul 2015 au existat doar 70 de beneficiari a unor asemenea tichete sociale. Prin emiterea acestor tichete sociale s-a avut în vedere accesul unui număr cât mai mare de copii la educaţie, în lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale, asumată inclusiv prin pachetul naţional- antisărăcie elaborat de guvern, reducându-se abadonul şcolar şi înfracţionalitatea, copiii eligibili în program având şanse mai ridicate de a parcurge sistematic toate ciclurile din sistemul de învăţământ.

Angella Dumitrascu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: