Abonamentele pe transportul local din Valea Jiului nu au fost emise până în prezent

În luna octombrie a anului trecut, printr-o ordonanţă de urgenţă s-a stabilit ca abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanţe de până la 50 de kilometri să fie decontate integral din bugetul autorităţilor publice locale. Această decizie a fost una dintre măsurile de reducere a abandonului şcolar, în condiţiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri. Decizia a fost luată miercuri, 12 octombrie 2016, de Guvern, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, având în vedere faptul că în anul şcolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic, folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. Potrivit actului normativ, operatorii de transport rutier vor avea obligaţia să emită abonamente pentru transportul elevilor, abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul autorităţilor publice locale pentru distanţe de până la 50 de kilometri. 

Rămâne de văzut dacă cei de la firma ZMK se vor conforma deciziilor adoptate de guvern, deoarece, de când există în piaţă ca unic furnizor de servicii de transport persoane nu a eliberat până în prezent astfel de documente pentru nici pentru elevi şi nici pentru navetişti. Suntem în luna ianuarie 2017 şi până la ora actuală, operatorul de transport local din Valea Jiului nu a pus în aplicare prevederile legii şi elevii navetişti sunt şi acum supuşi calvarului de a-şi achita contravaloare biletelor de transport.

Din discuţiile purtate cu reprezentanţi din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara am aflat faptul că, elevilor navetişti trebuie să li se achite contravaloarea abonamentelor. Care abonamente??? Acestea nu există în Valea Jiului. La proxima şedinţă a Consiliului Judeţean se va comunica faptul că, elevii din Valea Jiului nu beneficiază de astfel de abonamente.

În ceea ce priveşte cuantumul deconturilor din lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2016 pentru biletele emise de firma locală de transport, nimeni nu are o evidenţă anume, deoarece la instituţiile de învăţământ, elevii nu au fost informaţi de faptul că beneficiază de decont integral pentru transport. Cât despre noua lege aprobată anul trecut, doar 5% dintre consilierii judeţeni şi locali din Valea Jiului ştiau de această prevedere legală. Rămâne de văzut ce decizii vor lua cei de la Consiliul Judeţean legat de acest subiect şi cum vor face, în aşa fel încât, elevii, dar şi alţi navetişti, să beneficieze de abonamente pentru transportul local.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: