Protecţia turiştilor, în atenţia factorilor de răspundere

      straja   La sediul primăriilor din municipiile Petroşani şi Lupeni au avut loc două întâlniri în scopul analizării modului de pregătire şi intervenţie pentru protecţia turiştilor din Zona Schiabilă Parâng şi din Staţiunea Straja. La întâlnirile iniţiate de prefectul judeţului Hunedoara, Valer Ungur, au participat reprezentanţii celor două autorităţi ale administraţiei publice locale, precum şi conducătorii instituţiilor judeţene cu atribuţii în domeniu: inspectorul-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, colonel dr. Robert Iulian Vîţă; şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, comisar-şef de poliţie dr. Liviu Gabriel DUMITRU; inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara, locotenent-colonel Viorel Cornel DEMEAN; directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu BODEAN; reprezentanţii operatorilor instalaţiilor de transport pe cablu din Parâng şi Straja, şefii poliţiilor locale din Petroşani şi Lupeni, reprezentanţii firmelor responsabile cu deszăpezirea în cele două zone turistice şi reprezentanţii agenţilor economici care desfăşoară activităţi turistice în zone. Au fost dezbătute problemele din activitatea curentă, specifice pentru Domeniul Schiabil Parâng şi staţiunea Straja şi s-au propus soluţii de colaborare şi cooperare pentru înlăturarea eventualelor disfuncţionalităţi.

            „Această acţiune este firească, întrucât ne preocupă permanent şi siguranţa turiştilor, în condiţiile specifice sezonului de iarnă, cu atât mai mult în perioadele de ninsori abundente şi avertizări de ger şi viscol”, a ţinut să declare prefectul judeţului Hunedoara, Valer Ungur.

În plus, au fost planificate două exerciţii de simulare, câte unul în fiecare zonă, în caz de incidente pe liniile de mijloace de transport pe cablu, exerciţii la care vor participa toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu.

            „A fost o întâlnire utilă care a readus în atenţia tuturor că este nevoie să ne protejăm turiştii, pentru că dispunem de instalaţii de transport pe cablu, care ne pot crea disfuncţionalităţi, chiar le-am oprit atunci când vântul a suflat cu putere şi nu am dorit să punem în pericol turiştii. Ne bucurăm că am fost înţeleşi, că s-au luat în discuţie şi propunerile noastre, iar exerciţiul de simulare este binevenit”, a ţinut să declare Emil Părău, reprezentantul Comexim R, care administrează o parte din domeniul schiabil şi din transportul pe cablu din staţiunea Straja.

Trebuie menţionat faptul că staţiunea este aglomerată mai ales în weekenduri, când se organizează diferite competiţii sportive numărul de turişti, iubitori ai sporturilor de iarnă, variind de la 2000-3000 pe zi. Şi cum, în curând se va da starul la tradiţionalele competiţii de schi care au loc an de an în Straja, se aşteaptă ca numărul de turişti să crească.                                            Elena DRAGOMIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: