Zilele comunităţii Maghiare au fost un succes

mag1  La sfârşitul săptămânii trecute municipiul Lupeni a fost gazda unor evenimente dedicate Zilelor culturii maghiare în Valea Jiului. Primăria municipiului Lupeni în calitate de coorganizator împreună cu Asociaţia EBEN HAEZER Lupeni a organizat pe parcursul a patru zile o serie de evenimente la care au participat, alături de delegaţia Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Lupeni, reprezentanţi ai comunitatăţii maghiare din Lupeni şi Valea Jiului dar şi o delegaţie a Consliului Local şi Primăriei din Kecel (Ungaria), condusă de primarul oraşului Kecel, Haszillo Ferenc şi dl. Bogar Ferenc, Diplomat al Ambasadei Ungariei în România.

mag3      La Palatul Cultural, comunitatea lupeneană a avut parte de un regal artistic susţinut de unii dintre cei mai apreciaţi dintre artiştii Operei din Budapesta. Cei doi solişti au interpretat arii din opere şi operete celebre, precum şi din muzicalurile pe care le-au prezentat pe marile scene ale lumii, începând de la Viena până la New – York. Katalin Benedekffy şi Sandor Domoszlai au primit ropote de aplauze din partea spectatorilor, care, de ani mulţi nu au mai participat la un asemenea spectacol, de înaltă ţinută. În cadrul Zilelor Culturale ale comunităţii maghiare din municipiul Lupeni şi din Valea Jiului a avut loc şi tradiţionalul „Bal al stugurilor” unde, toţi invitaţii s-au distrat pe cinste. Deschiderea balului a fost făcută de elevii de la Şcoala Gimnazială nr.1 din municipiul Lupeni de la secţia maghiară, care au interpretat dansuri tradiţionale maghiare, aceştia fiind aplaudaţi de toti cei prezenţi, începând de la consilierii locali lupeneni, de cei şapte consilieri locali din Kecel, dar şi de consilierul ataşat la Ambasada Ungariei, Ferenc Bogar.

„În numele comunităţii maghiare şi nu numai, dorim să mulţumim Primăriei şi Consiliului Local din municipiul Lupeni pentru faptul că ne-au fost alături, ca s-au implicat în mod direct în buna desfăşurare a evenimentelor care au avut loc în comunitatea noastra”, au ţinut să transmită reprezentanţii UDMR Lupeni.

În cadrul şedintei comune care a avut loc între comunităţile din Lupeni şi Kecel, consilierul ataşat a reiterat în intervenţia sa că suntem cu toţii fraţi în marea familie europeană, colaborarea trebuind să continue şi să se dezvolte. Vă voi sprijini pentru ca această colaborare frăţească dintre Kecel şi Lupeni să continue şi din punct de vedere economic. Este cunoscut faptul că sunt lupeneni care lucrează în Ungaria. Cea de-a XIV- a editia a Zilelor Culturale Maghiare au fost un succes şi faptul că relaţiile de colaborare vor continua, creează premisele unor acţiuni comune care să fie benefice atât pentru muncipiul Lupeni, cât şi pentru fraţii din Kecel.

“Am acordat întotdeauna şi vom acorda şi pe viitor o mare atenţie comunităţii maghiare, problemelor cu care se confruntă, şi vom susţine tot ceea ce înseamnă act cultural . Mulţumim delegaţiei din Ungaria prezentă în aceste zile în localitatea noastră şi ne dorim o bună colaborare şi pe viitor. În Lupeni convieţuim în armonie etnică şi alături de alte etnii. Mulţumim delegaţiei din Ungaria prezentă în aceste zile în localitatea noastră şi ne dorim şi o mai bună colaborare pe viitor. Să ne vedem sănătoşi şi voioşi şi la alte evenimente culturale de ţinuta celor care le-am avut zilele acestea în municipiul nostru”, a ţinut să declare primarul municipiului Lupeni, Cristian Resmeriţă.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: