Pensionarilor mineri li se va face în sfârşit dreptate

Cristian Resmerita     După nedreptăţile făcute de vechile guvernări, când mii de pensionari din sectorul minier  şi-au pierdut drepturile, iată că pentru aceştia veştile bune vin din partea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care la vizita sa în Valea Jiului a apreciat eforturile făcute de deputatul Cristian Resmeriţă pentru modificarea Legii Pensiilor şi revenirea la stagiul de cotizare de 20 de ani pentru cei care lucrează în grupa I de muncă.

Proiectul de modificare a trecut de Comisia de Muncă, preşedintele PSD Liviu Dragnea, declarând că „la propunerea grupului PSD din Camera Deputaţilor acest amendament a fost introdus pe ordinea de zi din data de 07 iunie 2016, a Camerei Deputaţilor când va fi, de altfel, şi votat, iar pensionarilor mineri ai Văii Jiului, li se va face dreptate”.

Încă din anul 2012, la solicitarea unor cetăţeni din colegiul său, deputatul Cristian Resmeriţă, susţinut şi de alţi colegi parlamentari din judeţul Hunedoara, a iniţiat două proiecte legislative şi mai multe acte normative pentru modificarea acestui articol din Legea Pensiilor. Din nefericire, acestea au fost însă respinse de ministrul liberal al Muncii, Mariana Câmpeanu, care justifica avizul negativ dat iniţiativelor legislative prin faptul că „Adoptarea unei iniţiative legislative vizând reducerea de la 30 de ani la 20 de ani a stagiului complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual, în cazul asiguraţilor prevăzuţi în cuprinsul art. 30 alin. 1, lit. a şi f din lege, ar reprezenta o situaţie care ar produce simultan un dezechilibru între veniturile şi cheltuielile sistemului public de pensii”.

Astfel, o iniţiativă legislativă de maximă importanţă pentru minerii din Valea Jiului a ajuns la coşul de gunoi prin bunăvoinţa doamnei ministru, care cu un an înainte cerşea voturi de la alegătorii din Valea Jiului pentru colegul său liberal, Mircea Ioan Moloţ, care se voia preşedinte la Consiliul Judeţean. Moloţ a ajuns preşedinte pe voturile din Vale, iar doamna ministru ne-a arătat posteriorul generos. Deputatul Cristian Resmeriţă nu a abandonat însă lupta pe această temă şi a readus în atenţia Camerei Deputaţilor din nou acest subiect. Ultimul demers a fost făcut în data de 10 mai 2016, ce a adus proiectul de Lege 614/2015 prin care art. 56 din Legea 263/2010 alin. 5 se modifică şi stagiul complet pentru persoanele prevăzute la art. 30 alin (1) lit (a ), în atenţia Camerei Deputaţilor, unde a fost aprobat. „De când am constatat această nedreptate pe care Guvernul PDL a făcut-o pentru pensionarii mineri, am făcut din acest subiect obiectivul prioritar al mandatului meu de deputat. Mă bucur că nu voi pleca din Parlament fără ca şi această promisiune pe care  mi-am asumat-o în faţa miilor de pensionari ai Văii Jiului nu va fi rezolvată, şi-i mulţumesc preşedintelui PSD şi colegului meu Liviu Dragnea pentru sprijinul acordat în acest sens, aşa cum le mulţumesc tuturor celor care au făcut front comun ca să reuşim îndreptarea acestei erori, ce a afectat oamenii care au muncit ani grei în subteran”, a ţinut să declare pe această temă, deputatul Cristian Resmeriţă.(E.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: