Sindicaliştii de la Muntele ameninţă „Veţi avea o mare surpriză”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    Vinerea trecută, membrii din conducerea Sindicatului Muntele au venit pe la toate cabinetele parlamentare care funcţionează în municipiul Petroşani unde au ţinut să tragă, aleşilor judeţului, un semnal de alarmă în ceea ce priveşte situaţia dramatică de la CEH. Delegaţia minerilor a fost primită şi de senatorul Haralambie Vochiţoiu unde a avut loc un schimb de replici destul de violent.

Cu o jalbă scrisă în mână, liderul Bebe Nica a cerut soluţii pentru scoaterea CEH din impas, prezentându-i senatorului faptul că doresc să evite FALIMENTUL judeţului Hunedoara.

„Noi ne îngropăm în datorii şi avem pierderi mari, dar dorim şi soluţii pentru redresarea CEH. Ca să producem 1 leu, cheltuim 3 lei, ceea ce nu este   normal. Reglementarea şi liberalizarea pieţei de energie a determinat producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili să nu mai poată beneficia de ajutor de stat pentru unităţile miniere sau preţ reglementat pentru centralele electrice, costurile tehnologice de producere a energiei electrice determinând pierderi economice uriaşe, ducând chiar la insolvenţa unora dintre ele”, a declarat liderul Sindicatului Muntele, Bebe Nica.

Liderii au cerut parlamentarului hunedorean soluţii viabile, reorganizarea pieţei de energie prin adoptarea unei legislaţii care să confere sprijin producătorilor de energie electrică pe bază de combustibili fosili, pentru ca aceştia să poată concura onest cu ceilalţi producători de energie electrică din România. „Toţi parlamentarii din judeţul Hunedoara veţi avea o mare surpriză. Ţineţi minte ce vă spun”, a ameninţat liderul minerilor, în biroul parlamentar al senatorului Haralambie Vochiţoiu. Schimbul de replici a fost la un moment dat destul de dur între părţi, dar, mingea este în sectorul guvernamental. Senatorul hunedorean     le-a explicat că, pentru CEH există trei soluţii viabile şi le-a explicat pe larg liderilor minerilor care sunt acestea. Ultimul este şi un memorandum pe care l-am prezentat şi preşedintelul Klaus Iohannis, prin care investitorul german Scharfstein Group vrea să investească 500 de milioane de euro în modernizarea minelor, producţia de energie, implementarea de noi tehnologii şi chiar investiţii în social şi turism.

“Eu v-am propus trei soluţii viabile. De curând am predat preşedintelui României un memorandum. După şase luni de negocieri investitorul a venit cu aceste propuneri. Din 4 aprilie este această propunere pe masa Ministerului Energiei şi nu am primit niciun răspuns. De aceea am apelat la preşedintele ţării, mineritul este o prioritate naţională şi trebuie să vă spun că am cerut, înclusiv demisia ministrului Energiei”, a declarat senatorul Haralambie Vochiţoiu.

Şi după plecarea sindicaliştilor, care au specificiat că vor boicota toate cabinetele parlamentarilor, pentru că „mulţimea lucrează chinuită în pământ la cărbunele negru… care dispare (moare) ucis de duhoarea legislativă”.

În conferinţa de presă care a urmat după întâlnirea cu liderii sindicatelor am avut şi răspunsul final din partea preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, care a comunicat telefonic, în direct, că „este nevoie deoar de o iniţiativă legislativă, care mai apoi să fie aprobată de guvernul ţării”.

„Deci, Valea Jiului este în pericol, că unii vor să o pună în pericol”, a fost reacţia senatorului hunedorean, după răspunsul primit din partea preşedintelui ANRE.

„Acest guvern şi acest ministru al Energiei nu îşi face datoria. Nici ceilalţi nu şi-au făcut-o bine, pentru că dacă o făceau nu apărea această situaţie la CEH şi CEO. Eu, spre deosebire de alţi parlamentari, nu doar că am tras semnale de alarmă, dar, am venit şi cu soluţii şi aţi văzut, există şi legislaţie favorabilă care doar trebuie pusă în aplicare sau trebuie făcute proiecte de lege, favorabile CEH”, a conchis parlamentarul hunedorean.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: