În perioada ianuarie-aprilie 2016, la spitalul lupenean s-au internat 1504 pacienţi

spital lupeni     Încă de la începutul lunii ianuarie, 1504 pacienţi s-au internat în cadrul Spitalului Municipal Lupeni. Secţiile cu cele mai bune performanţe cu indici de utilizare a paturilor conform normelor actuale sunt: Interne – cu rata de de utilizare a paturilor de 121, 56 %, Chirurgia cu rata de utilizare a paturilor de 80,66%, RMFM cu rata de utilizare a paturilor de 83, 47%. Durata medie de spitalizare variază între 11.05 zile pentru secţia de RMFB, de 7,99 de zile pentru secţia de Interne şi 4,89 de zile pentru secţia de Chirurgie. Dacă în celelalte secţii indicii sunt mai mici, ceea ce denotă să pacienţii se pot trata şi în ambulatoriu, semnele de întrebare se ridică pentru alte secţii.

În contextul scandalului cu infecţiile de nozocomiale, la nivelul spitalului lupenean s-au luat toate măsurile asiguratorii pentru prevenirea acestora, în sensul că se are în vedere realizarea unor ample lucrări, aşa cum derivă din Ordinul MS 26/ 2007 cu completările ulterioare. Pentru a creşte nivelul calitativ al actului medical s-a reuşit atragerea unei finanţări nerambursabile de peste 20 milioane de lei, ce a vizat reabilitarea, modernizarea şi dotarea cu echipament medical a Ambulatoriului aferent Spitalului Municipal.

Dacă în urmă cu 21 de ani se începea construcţia noii clădiri a spitalului, iată că, acum, prin investiţiile care vor fi făcute, va creşte adresabilitatea spitalului, prin acordarea unei asistenţe medicale la un înalt nivel. Se vor executa lucrări de reabilitare şi modernizare, prin recompartimentări, montarea unui sistem de electricitate propriu prin folosirea de celule fotovoltaice care vor asigura atât independenţa energetică la nevoie cât şi energie termică, dotarea cu aparatură de înalt nivel, s-a reabilitat podul din secţia obstretică ginecologie prin lucrări de termoizolaţie, s-au înlocuit geamurile vechi, s-au executat lucrări de termoizolaţii, amenajări exterioare şi interioare, s-a reabilitat şi asfaltat curtea interioară a spitalului, etc. În ultima perioadă în aripa veche, din excendentul bugetar, au fost executate lucrări de reabilitare şi modernizare în secţiile Pediatrie, s-a continuat cu secţia Chirurgie şi Interne. Au fost igienizate saloanele, au fost înlocuite geamurile şi uşile cu unele noi, de tip termopan. După vizita celor de la Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, Spitalul Municipal Lupeni aşteaptă ca până la sfârşitul anului să primească acreditarea. Achiziţionarea de aparatură a fost apanajul administraţiei locale şi se are în vedere montarea computerului tomograf în spaţiul amenajat special pentru acesta, iar celelalte cabinete au primit la rândul lor ecografe 3D şi 4 D şi alte dotări extrem de necesare cabinetelor medicale din Ambulatoriu. Cum spitalul lupenean se modernizează încontinuu, una dintre preocupări este atragerea de medici tineri şi contractatea cu CAS a tuturor paturilor disponibile. În prezent, în contract cu aceasta sunt doar 138 de paturi. Spitalul lupenean concurează în prezent şi cu alte spitale din judeţ sau din ţară, ca indici de complexitate a cazurilor revolvate. În ceea ce priveşte situaţia financiară a spitalului, putem spune că este printre singurele spitale din ţară, fără datorii.

“Trebuie să spunem că spitalul lupenean nu are niciun fel de datorii. Nu avem arierate, nu avem datorii la furnizori şi ne menţinem această tendinţă din ultimii ani, putând spune că activitatea spitalului nostru este una complexă şi de perspectivă. Aşteptăm rezidenţi şi tineri noi pentru specialităţi care vor aduce plus valoare spitalului nostru, beneficiază de toate dotările, la standarde europene, iar colectivul de cadre medicale este unul deosebit. Concurenţă există între secţii şi fiecare dintre acestea ţin să demonstreze că sunt cei mai bune pe specialitatea lor”, a ţinut să precizeze managerul Spitalului Municipal Lupeni, dr. Doru Neamţu.

Modernizarea aripii vechi a spitalului va continua şi pe viitor. „Printre obiectivele majore pe care le avem pentru următorii patru ani se regăseşte şi cel care priveşte creşterea gradului de siguranţă, în ceea ce priveşte sănătatea cetăţenilor municipiului Lupeni. Una dintre priorităţi este aducerea unor medici noi, bine pregătiţi la spitalul nostru. Sănătatea constituie valoarea cea mai de preţ şi componenţa indispensabilă dezvoltării şi prosperităţii sociale. Sunt adeptul şi voi susţine întotdeauna dezvoltarea de programe de promovare a sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate la nivel de individ şi de comunitate”, a conchis primarul Cornel Resmeriţă. (E.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: