Caravana CEDICROM vine la Lupeni pentru screeningul cancerului de col uterin

caravana cedicrom       Subfiliala de Cruce Roşie Lupeni, Primăria Lupeni şi CEDICROM va pune la dispoziţia femeilor din municipiul Lupeni şi nu numai, o caravană medicală unde, luni 23 şi marţi 24 mai, femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani îşi pot face gratuit screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin. Acest parteneriat încheiat între cele trei entităţi, vine în sprijinul doamnelor şi domnişoarelor care au nevoie de efectuarea testului Babeş – Papanicolau. Consultaţiile vor fi oferite de doamne doctor ginecolog, cu experienţă deosebită în domeniu. Pe baza pliantelor, care au fost distribuite în localitate, orice femeie care doreşte să efectueze acest test, poate primi informaţii preţioase şi utile pe această temă. Promotori ai acestui program de screening pentru despistarea cancerului de col uterin sunt medicii din cadrul Institutului Oncologic Cluj, directorul proiectului şi coordonatorul acestuia, dr. Florian Nicula, declarând că printr-un grand norvegian, peste 2500 de femei vor beneficia, gratuit de un astfel de test. Caravana va ajunge luni 23 mai, în jurul orelor 13.00 şi va fi amplasată la Cinematograful Cultural. Consultaţiile vor avea loc atât luni, cât şi marţi 24 mai, începând cu orele 9.00 până la orele 20.00. Dacă solicitările vor fi mai multe, cadrele medicale vor rămâne şi miercuri 25 mai, pentru consultaţii, la Lupeni.

Pentru buna desfăşurare a evenimnetului de care vor beneficia lupenencele, Subfiliala de Cruce Roşie Lupeni îşi va mobiliza şi ea, voluntarii. Iar pentru buna infomare a celor care doresc să efectueze programul de screening venim cu câteva sfaturi utile: testul este gratuit, nu necesită bilet de trimitere de la medicul de familie. Este nevoie să prezentanţi doar buletinul sau cartea de identitate şi un număr de telefon pentru a putea fi contactate, pentru comunicarea rezultatelor. Nu se poate efectua testul în timpul ciclului menstrual, nu folosiţi contraceptive de barieră, spermicide sau geluri lubrefiante cu 24 de ore înainte de testare! După testare şi aflarea rezultatelor este posibil ca să fiţi îndrumate la un cabinet de colposcopie pentru o evaluare suplimentară, la un test HPV, biopsie sau tratament pentru modificările mai severe, prevenind cu certitudine apariţia unui cancer invaziv incurabil.

La nivel mondial cancerul de col uterin este a treia cauză de malignitate la femei şi în România are cea mai înaltă rată de incidenţă standardizată pe vârstă din Europa 28, 93 de cazuri noi la 100.000 de femei. Anual, se înregistrează 40.000 de românce având acest diagnostic şi este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femei din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere între 15 şi 44 de ani. Aproape fiecare caz de acest gen ar putea fi prevenenit prin screening şi prin vaccinare împotriva HPV, iar acolo unde aceste programe sunt disponibile, multe femei nu le utilizează, deoarece nu au fost sensibilizate cu privire la beneficiile acestor programe asupra sănătăţii. Este deci esenţială, creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind screeningul pentru cancerul de col uterin şi vaccinarea anti HPV, în vederea reducerii numărului de cazuri de cancer de col uterin. Iar acţiunea „Caravana CEDICROM”, în municipiul Lupeni realizată în parteneriat cu Subfiliala de Cruce Roşie şi Primăria Lupeni, reprezintă interesul pentru sănătatea familiei şi în special, al femeii, prin implicarea directă a Institutului de Oncologie din Cluj Napoca.

            „Acest eveniment pe care îl vom desfăşura pentru doamnele şi domnişoarele din municipiul Lupeni şi nu numai, realizat în urma unui parteneriat cu unii dintre cei mai titraţi experţi în domeniu, reprezintă şi pentru noi, ca Subfilială de Cruce Roşie misiunea de a contribui la prevenirea şi alinarea tuturor suferinţelor, pentru protejarea sănătăţii şi vieţii comunităţii unde ne desfăşurăm activitatea”, a ţinut să declare directorul Subfilialei de Cruce Roşie Lupeni, Simona Hîrieaşu.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: