Eroarea făcută la calculul impozitelor locale a fost anulată

            Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite şi în urma solicitărilor şi sesizărilor primite din teritoriu, de la nenumăraţi cetăţeni din Valea Jiului, deputatul Cristian Resmeriţă anunţă public, că a luat act de nemulţumirile cetăţenilor vizavi de impozitarea care se face la nivelul micilor localităţi. Chiar dacă au fost blamaţi şi chiar acuzaţi în plenul şedinţei de primarul Dănuţ Buhăescu, că au aprobat noul Cod Fiscal, parlamentarii social democraţi au făcut deja primele demersuri necesare modificării şi chiar anulării prevederilor legale, care-i împovărează acum pe cetăţeni. “Articolul 465 alin.2 din Legea 227/2015 privind noul Cod Fiscal, lasă loc de interpretări şi iată, a creat deja o nedreptate pentru locuitorii din zona noastră. Am primit foarte multe semnale, în special din zonele Valea de Brazi şi Câmpu lui Neag vizavi de impozitele mari pe care aceştia le-au plătit. Nu este normal ca eu, spre exemplu, care am o curte de doar 100 de metri pătraţi să plătesc pentru 400 mp, deci, pentru ceva ce nu am. Ca parlamentari social democraţi trebuie să fim în sprijinul cetăţeanului şi nu să-l punem la plata unor impozite pentru bunuri pe care nu le are. Împreună cu colegii mei parlamentari am întreprins toate demersurile necesare eliminării acelui alineat din Codul Fiscal care, repet, a creat o mare discrepanţă mai ales în oraşele mici, unde grădina reală este impozitată ca teren- curte sau teren cu construcţii”.

Deputatul Cristian Resmeriţă a fost sesizat de mai mulţi localnici din vestul Văii Jiului de aspectele semnalate mai sus. Aceştia au plătit impozit local la valori duble sau chiar triple, comparativ cu cele de anul trecut. „Credem că demersul nostru va avea sorţi de izbândă, iar banii plătiţi în plus, vor fi restituiţi înapoi, cetăţenilor”, a conchis deputatul hunedorean. Şi iată că nici la o spătămână de la depunerea interpelărilor, s-a făcut şi repararea erorii făcute. Potrivit prevederilor pct. 36.29 din Legea nr. 358/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, articolul 465, alineatul (2) din Codul fiscal a fost completat cu alineatul (21), cu următorul cuprins: „În cazul unui contribuabil care deţine mai multe terenuri situate în intravilanul aceleiaşi unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale, suprafaţa de 400 mp prevăzută la alin. (2) se calculează o singură dată, prin însumarea suprafeţelor terenurilor, în ordine descrescătoare”.

Aceste prevederi sunt aplicabile de la data de 1 ianuarie 2016. În consecinţă, exemplele de calcul a impozitului pe teren de la punctele 83 şi 84 din Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu vor fi luate în considerare de către autorităţile locale. Menţionăm totodată că, în prezent, la Ministerul Finanţelor Publice este în curs de elaborare un proiect de modificare a H.G. nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în care sunt prezentate exemple de calcul a impozitului pe terenurile amplasate în intravilan, înregistrate la altă categorie de folosinţă decât de cea de terenuri cu construcţii, conform modificării legislative mai sus menţionate, se precizează într-un comunicat emis de Ministerul de Finanţe. (E.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: