La Lupeni a fost sărbătorită Ziua Unirii

sc 2 acrtiv   Elevii şi cadrele didactice din cadrul Liceului Teoretic Mircea Eliade, structura Şcoala Gimnazială Nr.2 din Lupeni, au fost pe parcursul a două zile gazdele mai multor activităţi organizate cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, de la 1859. Majoritatea acestora s-au desfăşurat în biblioteca şcolii sub îndrumarea cadrelor didactice: prof. înv. primar Elena Duleanţu, prof. înv. primar Florica Catalin Florica şi a bibliotecarului instituţiei, Mariana Peptenaru, coodonator al unuia dintre cele mai apreciate ansambluri folclorice hunedorene, „Mesagerii Iubirii” cu care a repurtat nenumărate succese atât în ţară cât şi peste hotare, în diferitele programe şi parteneriate în care este implicată Şcoala Gimnazială nr. 2 Lupeni. Momentele de istorie cu prezentările artizanilor Unirii, cu prezentarea personalităţii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au captat atenţia celor mai mici dintre invitaţi. Cu această ocazie s-a subliniat importanţa domniei primului Domnitor al României, în recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor Române, rolul lui Cuza în reformarea statului român. Prin Constituţia adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite, încep să se numească oficial România, pentru ca, după actul de la 1 Decembrie 1918 să confinţească Marea Unire a Transilvaniei cu România, creându-se actualul stat, dar între alte graniţe.

Elevii au ascultat cu interes şi poveştile lui „Moş Ion Roată şi Unirea”. În holul şcolii a urmat un alt eveniment important al manifestărilor. Reprezentanţii ansamblului la care am făcut referire mai sus, au prezentat un frumos program artistic de cântece şi dansuri populare şi toţi cei prezenţi au încins şi ” Hora Unirii”.

Reprezentanta cenaclului „Pas cu pas”, Alexandra Suciu elevă în clasa I, care este pregătită de profesorul Petronela Baldovin le-a oferit celor prezent un fragment din „Coana Chiriţa” după Vasile Alecsandri. Nu a lipsit nici momentul folk al serii, duetul Mariana Peptenaru şi Petronela Baldovin interpretând piesa „Întoarcerea ţăranului” pe versurile poetului şi omului de cultură, Adrian Păunescu.

În finalul evenimentelor, consilierul local şi preşedintele comisiei de cultură din cadrul CL Lupeni i-a felicitat pe artişti pentru evenimentele organizate, iar directorul adjunct al şcolii lupenene, profesor Diana Meşter a conchis că „întreaga activitate a însemnat „acasă” şi a constinuit un prilej deosebit de a ne manifesta bucuria şi mândria de a fi, fiecare dintre noi, români”. (E.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: