Veşnică recunoştinţă de Ziua Eroilor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    Iniţial denumită „Ziua Armistiţiului”, data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forţele aliate au semnat armistiţiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului. „Ziua Armistiţiului” este celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe ţări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar şi în state europene. România s-a alăturat acestor state în 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”.

Astfel, această zi este celebrată şi în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acţiunilor teroriste. Ziua Veteranilor şi a Eroilor a fost marcată ca de fiecare dată şi în municipiul Lupeni prin organizarea unor evenimente şi de felicitare tuturor eroilor veterani rămaşi în viaţă.

De Ziua Veteranilor, primarul municipiului Lupeni a transmis următorul mesaj „Naţiunea română, plămădită prin truda şi jertfa celor mai demni fii ai ei, a asociat de-a lungul veacurilor ca prinos de recunoştinţă mai multe zile dedicate acestora, de Ziua Înălţării Domnului şi de Ziua Veteranilor. În aceată zi, de Ziua Veteranilor, gândurile noastre se îndreaptă cu pioşenie şi gratitudine spre cei care, prin vitejia şi jertfa lor, au făurit România, au apărat libertatea şi independenţa sa şi au menţinut trează încrederea poporului român în valorile sale creştine şi morale”.

În municipiul Lupeni mai trăiesc doar şase veterani de război, în fotografia alăturată fiind Vasile Ianc, Gheorghe Tudor şi Aurel Uilăcan. Sunt multe amintiri de război încă nescrise, pe care veteranii nu le vor putea uita niciodată, pentru că le-au marcat viaţa. Aflaţi la vârste respectabile sunt acum candele vii şi modele pentru tinerii din ziua de astăzi.(E.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: