Scandalul defrişărilor ilegale continuă în vestul Văii Jiului

jaf retezat      În goana lor după îmbogăţire, aşa zişii investitori stategici veniţi în ţara noastră şi care au primit sprijin chiar de la mai marii ţării, au reuşit să atragă de partea lor şi alţi naivi, dornici de a face bani, în special oameni mai puţin şcoliţi, dar cu proprietăţi frumoase. Astfel de fenomene s-au petrecut în vestul Văii Jiului. În urmă cu câţiva ani, mare parte din pădurile de la Câmpu lui Neag, care erau deţinute de momârlanii din zonă, au fost vândute pe miliarde de lei, acestea devenind proprietatea Cascade Empire SRL. Din această afacere şi alte personaje şi-au luat partea. Aceştia, chiar şi la ora actuală conduc destinele unor composesorate, în care se mai regăsesc bogăţiile naturale, încă nevândute, ale oamenilor locului. Ilegalităţile au fost confirmate şi acum se află pe rolul instanţelor câteva procese grele. Gerald Schweighofer se află în spatele Cascade Empire SRL, care a cumpărat şi vândut pădurile retrocedate. Se pare că, zilele trecute, cu complicitatea unor funcţionari, s-a dat undă verde defrişărilor, chiar în cadrul ultimului Peisaj Forestier Intact din zona munţilor Vâlcan-Retezat. De data aceasta, au tras de partea lor firme şi persoane fizice din zona de vest a Văii Jiului, care să facă exploatarea în locul lor. Şi, jaful a fost confirmat de însuşi reprezentantul Ageent Green, care a intervenit luni dimineaţă, pentru stoparea defrişărilor ilegale.

      gabi paun      „Câţiva arbori au fost deja doborâţi, însă alte sute au fost salvate. În prezent, mai puţin de 50% din Peisajul Forestier Intact este protejat de lege şi ce mai mare parte este ameninţată de exploatările forestiere. Am solicitat de urgenţă Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să reluăm discuţiile începute încă din 2006 pentru a aduce PFI la stadiul de protecţie strictă şi integral, pentru a opri astfel de ameninţări. AGENT GREEN este indignată că păduri de conifere din Retezat, ultimul Peisaj Forestier Intact (PFI) din Europa, arde de Crăciun în şeminee. Brichete tubulare şi peleţi fabricate la fabrica Schweighofer din Sebeş, se comercializează în supermarketuri din alte ţări precum SPAR, benzinării precum Shell şi magazine de bricolaj precum OBI. Retezatul nu este un parc oarecare, ci este centrul biodiversităţii din Europa, ultima oază de sălbăticie de mari dimensiuni şi trebuie scutit complet de orice intervenţii umane, mai ales de drujbe. Faptul că cei mai valorosi copaci au ajuns un banal lemn de foc este surprinzător pentru consumatorii care doresc să facă o alegere educată, atunci când trebuie să-şi încălzească căminul”, a ţinut să ne declare Gabriel Păun, reprezentantul Agent Green.

Firma austriacă este suspectă şi că a făcut multe nereguli, din punct de vedere financiar, fapt pentru care ANAF-ul şi Antifrauda verifică situaţia şi, dacă e cazul, sancţionează extrem de drastic firmele româneşti aflate în situaţii similare, cu care firma austriacă are legături. Acum, având monopol asupra achiziţionării de masă lemnoasă şi controlând preţul de achiziţie, compania austriacă lasă fără resurse micii producători de mobilă. Cumulat, aceşti producători de mobilă oferă însă mult mai multe locuri de muncă decât Schweighofer-Holzindustrie. Astfel, compania austriacă blochează dezvoltările locale, iar pe cele existente le împinge către faliment. Conform raportului Asociaţiei NEUER WEG, doar la Câmpeni, cele câteva fabrici şi ateliere de mobilă şi mici producători de cherestea (cumpărată de fabricile de mobilă) asigură aproximativ 1.000 de locuri de muncă. Majoritatea producţiei de mobilă este vândută la export cu o plus valoare mult mai mare decât exportul de cherestea, consumând însă însutit şi înmiit mai puţină masă lemnoasă! Taxele şi impozitele plătite de către micii producători autohtoni se varsă integral la bugetele locale şi naţionale, iar profitul se întoarce tot în economia autohtonă, în timp ce în cazul Schweighofer-Holzindustrie, cea mai mare parte a profitului se externalizează, iar masa lemnoasă de distribuie la export în formă brută, sub formă cherestea sau brichetată.

Din 2003 până în prezent, firma austrică su sediul în Sebeş, utilizează în fabricile de debitare şi prelucarea lemnului din localitatea Sebeş, Rădăuţi şi Reci echipamente electronice de măsurare a lemnului rotund ce funcţionează după principiul „clupei rotative”. Acest sistem măsoară un volum de lemn cu aproximativ 10,2 % mai mic decât volumul fizic real, existând diferenţe semnificative faţă de rezultatele măsurătorilor cu alte sisteme legale utilizate în ţara noastră ori în străinătate. Drept consecinţă, firma a păgubit de la înfiinţare până în prezent furnizori români, printre care şi Regia Naţională a Pădurilor şi statul român, prin ANAF, cu o sumă de minim 130 milioane de euro, creând daune furnizorilor. Din păcate, în România, clupa rotativă nu a fost supusă niciodată unei proceduri complete de înregistrare şi de verificare metrologică şi până în prezent această problemă nu a fost cunoscută publicului larg şi nici autorităţile nu i-au acordat atenţie din necunoaştere sau poate chiar complicitate.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: