Mircia Muntean, condamnat definitiv

Mircia MunteanÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, recursul înaintat de deputatul hunedorean Mircia Muntean, la sentinţa aceleiaşi instanţe, prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă. Recursul lui Mircia Muntean a fost respins de completul de cinci judecători. Acelaşi complet a respins şi recursurile formulate de ceilalţi inculpaţi în dosarul în care fostul primar al Devei, actual deputat de Hunedoara, a fost condamnat pentru abuz în serviciu. Dosarul datează încă din anul 2004, fostul edil al Devei fiind acuzat că a încheiat, cu un traficant de maşini de lux, tranzacţii ilegale cu terenuri.

Mircia Muntean şi Iosif Claudiu Man (în calitate de moştenitor al inculpatului Iosif Man – decedat) au fost obligaţi să plătească statului român suma de suma de 333.743 USD sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR, calculată de la data de 25 martie 1999 până la data plăţii integrale.

  În ianuarie 2004, primarul de atunci al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub acuzaţia de abuz în serviciu în dauna intereselor publice. Muntean era acuzat că a efectuat o tranzacţie ilicită cu un teren aflat la marginea municipiului Deva, despre care procurorii susţineau că se afla în proprietatea publică a statului şi nu putea face obiectul unei dispoziţii a primarului. Beneficiar a fost Iosif Man, care între timp a decedat, un controversat om de afaceri din Deva, anchetat de procurori pentru trafic cu maşini de lux furate din străinătate.

„Inculpatul Mircia Muntean, uzând de calitatea sa de primar al municipiului Deva şi de preşedinte al comisiei locale pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, cu concursul învinuitului Man Iosif, i-a împroprietărit pe acesta şi numiţii Panduru Carol şi Pop Aurel cu un teren în suprafaţă de 5.838 metri pătraţi situat în Deva, în zona gării. Terenul a fost trecut în proprietatea publică a statului român prin Decretul de expropriere pentru cauză de utilitate publică nr. 113 din 24.03.1982 şi se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”, susţineau procurorii.

Potrivit Parchetului General, Mircia Muntean a aprobat iniţial cererile depuse de Iosif Man, Panduru Carol şi Pop Aurel pentru a fi împroprietăriţi, în calitate de revoluţionari, cu suprafeţe în zona Bejan.

Ulterior, în anul 1999, Mircia Muntean a formulat o acţiune în justiţie prin care solicita anularea titlurilor de proprietate, iar în cursul procesului ar fi încheiat o tranzacţie prin care ceda celor trei revoluţionari un teren de 5.838 de metri pătraţi,     situat în zona gării şi care se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Conform Parchetului, acest teren se afla în proprietatea publică a statului, motiv pentru care nu putea face obiectul unei dispoziţii a primarului.

Noii proprietari ai terenului, prin Iosif Man, în calitate de împuterni-cit, au vândut o parte din suprafaţă companiei Shell, pentru construirea unei staţii de carburanţi.

Parchetul mai arăta că, prin înstrăinarea terenului, Mircia Muntean a comis un abuz în serviciu în dauna intereselor publice, iar statul a fost prejudiciat cu 360.000 de dolari.

Muntean a fost primar al municipiului Deva din 1996 până în 2012, când a câştigat un mandat de deputat în Hunedoara, fiind candidat din partea fostei ARD – alianţă ce are în componenţă şi Partidul Democrat Liberal. În iulie, în urma faptului că Muntean a fost condamnat la închisoare cu suspendare de prima instanţă,  PDL preciza că fostul edil al Devei şi-a pierdut calitatea de membru al partidului.(M.M.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: