Microhidrocentrala CEH de pe Mureş, neinteresantă pentru investitori

Microhidrocentrala de pe Mureş, pe care conducerea CEH vroia să o construiască pentru a scădea preţul Megawattului, nu a atras atenţia niciunui investitor. Directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, susţine că nu s-a renunţat la idee şi că se caută alte soluţii.

  Proiectul de investiţii de aproximativ 21 de milioane de euro, ce presupunea contrucţia unei microhidrocentrale pe Mureş, în apropiere de Mintia, nu a atras niciun investitor. Licitaţia trebuia să aibă loc la mijlocul acestei luni însă, cum nimeni nu s-a arătat interesat, conducerea CEH spune acum că s-a găsit altă soluţie.

„Nu a venit niciun investitor. Nu renunţăm la idee. Microhidrocentrala se va face, am găsit o altă soluţie”, a delcarat Daniel Andronache, directorul Complexului Energetic Hunedoara.

Potrivit Mediafax, dezinteresul investitorilor este cauzat de schimbarea legislaţiei privind energia regenerabilă. Investitorii au au reţineri în a depune oferte, până la definitivarea reglementării schemei de sprijin care prevede alocarea de certificate verzi.

În acest an, Complexul Energetic Hunedoara a reluat procedurile de selecţie a unui investitor pentru constituirea unei societăţi comerciale pe acţiuni de tip IPP (Producător Independent de Energie), în vederea implementării unui proiect „Green/Brown Field” pentru valorificarea potenţialului hidroenergetic al lacului de acumulare de pe râul Mureş. Cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara doresc instalarea unei microhidrocentrale în derivaţie cu barajul existent al Termocentralei Mintia, pe malul drept al râului Mureş. CEH-ul venea în asociere cu  active în timp ce investitorul privat venea cu aportul în numerar, care să asigure resursele financiare necesare realizării investiţiei.

„Prima microhidrocentrală va fi construită vizavi de Mintia. Va avea undeva la 10 Megawatti, să vedem cum merge şi apoi discutăm de restul. După aceea, planul meu este un lanţ de producţie hidro care să ne permită să ajungem cu preţul undeva între 35 şi 40 de euro/MW, preţul pe piaţa externă, să putem ieşi pe piaţa europeană să vindem energia. Acesta este scopul, pentru că piaţa internă are o capacitate de producţie de  20.000 Megawatti şi consumul în România e de 6-7000 de Megawatti”, spunea Andronache, după vizita efectuată în acest an în China.(M.M.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: