La Lupeni a fost respectată tradiţia locală

OLYMPUS DIGITAL CAMERA A devenit o tradiţie ca la ceas de mare sărbătoare, creştinii să se adune sus în vârf de munte şi să sărbătorească, împreună, Nedeia Sânzienelor. Sute de doritori au urcat miercuri în Straja, fiecare cu ce a putut să fie părtaş la marea sărbătoare a comunităţii locale. Pentru buna desfăşurare a evenimentului cultural sportiv, consilierii locali ai municipiului Lupeni au alocat suma de 5000 de lei, pentru premierea celor 18 concurenţi, care au ajuns la finalul cursei de cai. Mulţi dintre cei care au dorit să urce la Straja au participat şi la slujba religioasă de la micul schit, părintele Dimitrie Ivasco evocând în predica sa despre Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi rolul său în propovăduirea venirii Mântuitorului în rândurile turmei Sale, cât şi despre importanţa tradiţiilor populare şi obiceiurile locului. OLYMPUS DIGITAL CAMERADumnezeu a oferit o zi minunată. La orele 13.00 s-a dat startul în concursul de cai. Şi după o cursă istovitoare, din cei 22 de cai şi călăreţi, doar 18 au ajuns la finiş. Câştigătorul, Stanciu Daniel, care a concurat pentru prima dată, un tânăr adolescent în vârstă de 17 ani a declarat că „este bucuros că a câştigat cursa şi vreau să mulţumesc organizatorilor că mi-au dat posibilitatea de a concura în cea mai frumoasă competiţie care are loc în Valea Jiului. Sunt tradiţii care trebuie continuate”.

Pe locul al II – lea s-a clasificat Alin Dăduş, pe locul al III- lea Adrian Mihăilă şi pe locul al IV- lea Flavius Solomon. Câştigătorii au primit cupe, bani şi diplome. Şi ceilaţi concurenţi au primit premii de consolare. Publicul spectator a urmărit cu interes spectacolul susţint de Taraful de la Vaţa şi soliştii acestora. Mariana Anghel, o solistă mult îndrăgită în Valea Jiului a declarat că „este fericită şi mândră să fie prezentă la această nedeie tradiţională şi vreau să spun că avem obligaţia de a păstra neştirbite obiceiurile noastre, pentru că ele reprezintă chintesenţa poporului român. Vreau să urez tuturor petrecere frumoasă, sărbătoriţilor zilei, ani mulţi şi frumoşi şi organizatorilor să le mulţumesc pentru invitaţia şi onoarea pe care mi-au făcut-o pentru a cânta în mijlocul lupenenilor”. Nedeia Sânzilenelor, ediţia cu numărul 44 a fost un succes. Toţi cei care au urcat în munte au primit gratuit din partea familiei Manolesc păsat de post şi au putut degusta din produsele tradiţionale care se servesc la astfel de evenimente.

“A fost o ediţie reuşită. Vreau să le mulţumesc celor care au fost alături de noi. Dacă în trecut oamenii urcau în Straja cu căruţele, îmbrăcaţi în straie momârlăneşti, acum oamenii urcă cu maşinile. Încercăm să păstrăm aceste tradiţii, ca să nu se piardă”, a ţinut să spună şi coorganizatorul evenimentului, Emil Părău.

Cum de Ziua Sânzienelor a fost şi Ziua Internaţională a IEI, mai multe femei au venit în munte îmbrăcate cu acest simbol naţional, iar două momârlănci îmbrăcate în portul tradiţional au făcut deliciul zilei. Au fost la datorie Jandarmeria Montană, Poliţia Locală şi Salvamontiştii, toţi pregătiţi pentru a interveni în caz de necesitate.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: