Guvernul a aprobat ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara

Guvernul a aprobat miercuri, 27 mai, mecanismul privind acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara S.A., societate care se confruntă cu dificultăţi economico-financiare majore. Însuşi prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut miercuri în şedinţa de guvern ministrului Energiei Andrei Gerea să vină în Valea Jiului pentru a discuta situaţia Complexului. „Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cer tot timpul şi Comisia Europeană şi FMI-ul: să închidem complexul. Poate ne ajută ei să îl salvăm şi să facem restructurările de care e nevoie. Să mergeţi acolo şi să le spuneţi că facem toate eforturile, dar dacă… aşa se întâmplă că uneori ne distrugem noi”, a spus premierul.

La rândul său, ministrul Andrei Gerea a precizat că este cel de-al doilea ajutor aprobat pentru CEH, chiar în ziua în care minerii au oprit lucrul şi au declanşat mişcări sindicale.  „Urmează să purtăm o nouă discuţie cu toţi factorii implicaţi, parlamentari, conducători ai judeţului şi mineri. Din păcate, aflându-se că merg în judeţ, iacă ce avem”, a declarat la rândul său ministrul Energiei cu referire la protestul „spontan” al minerilor afiliaţi la sindicatul Muntele – PDL.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, Ministerul Finanţelor Publice va putea acorda, la solicitarea societăţii, un împrumut, în tranşe, în limita sumei de 167 de milioane de lei pentru o perioadă de şase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare. Acest ajutor de stat se acordă în scopul asigurării necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de 6 luni de la acordare, precum şi pentru cele necesare achiziţionării deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (conform HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră).

Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acordă în sectorul cărbunelui şi pentru a demonstra că nu va fi utilizat în sectorul minier, activitatea minieră a societăţii se va separa legal de celelalte activităţi. În acest scop, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă şi având în vedere că ajutorul de stat individual de salvare a fost autorizat de Comisia Europeană în data de 21 aprilie 2015, societatea va iniţia demersurile pentru separarea activităţii miniere de celelalte activităţi. Ajutorul de stat individual pentru salvarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara S.A. se acordă cu respectarea reglementărilor legale în domeniul ajutorului de stat. Rambursarea împrumutului de 167 de milioane de lei se efectuează integral, în termen de şase luni de la acordarea acestuia, împreună cu dobânda aferentă. Până la data scadenţei împrumutului, Societatea Complexului Energetic Hunedoara S.A. are obligaţia să prezinte Ministerului Finanţelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. În baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societăţii, Ministerul Finanţelor Publice poate prelungi perioada de acordare a împrumutului, în aceleaşi condiţii de dobândă. Dacă în termen de şase luni de la momentul acordării împrumutului de stat individual pentru salvare, societatea nu prezintă un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară.

„O problemă deoasebită care afectează eficienţa CEH o reprezintă   ponderea ridicată a cheltuielilor cu personalul, care au fost de 40,26% în structura costului de producţie a energiei electrice şi de 65,3% în costul de producţie al cărbunelui. Încă de la fuziunea cu activitatea minieră în iulie 2013, compania înregistra pierderi totale de 102,1 milioane de lei şi datorii restante de 191,3 milioane de lei „, arată într-un comunicat ministerul Energiei. Pentru a deveni   eficient CEH trebuie să investească din surse proprii 60 milioane de euro pentru eficientizarea minelor viabile şi încă 300 de milioane de dolari pentru retehnologizarea centralelor electrice. (A.D.)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: