Pompierii, de ziua lor, în casă nouă

În fiecare an, ziua de 13 Septembrie – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA – constituie un moment de nou pomp lupeniprofundă încărcătură patriotică în viaţa şi activitatea salvatorilor. În urmă cu 165 ani, cei 166 bravi ostaşi pompieri ai Capitalei, în frunte cu neînfricatul căpitan Pavel Zăgănescu, s-au acoperit de glorie militară în încrâncenata bătălie din Dealul Spirii, când s-au opus cu vitejie invadatorului străin, venit să înăbuşe aspiraţiile legitime ale neamului nostru. Pompierii militari au luat fiinţă în 1835, atât în Moldova sub domnitorul Mihai Sturza, cât şi în Muntenia sub domnitorul Alexandru Ghica. Organizarea primului detaşament de pompieri militari din Bucureşti datează din 1835 atunci când unul dintre medicii oraşului dr. Zuker îi solicită domnitorului Alexandru Ghica un număr de 40 de soldaţi şi o şcoală în care să înveţe cum să stingă incendiile şi să construiască pompe de apă. În Moldova, la Iaşi, domnitorul Mihai Sturza văzând dezastrele din urma incendiilor înfiinţează în 3 ianuarie 1835 prima roată de ,,pojarnici” care se compunea din 3 ofiţeri şi 90 de soldaţi. Un moment important pentru dezvoltarea corpului de pompieri din Bucureşti se petrece în 1845 atunci când sub George Bibescu roata de pompieri ajunge la 7 ofiţeri şi 256 de soldaţi astfel încât Marele Foc din 23 Martie 1847 (prima zi de Paşte) găseşte serviciul pompierilor bine organizat.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza dă o deosebită atenţie organizaţiei de pompieri militari prin înfiinţarea decoraţiei “Pro Virtutea Militară” şi îi citează prin ordine de zi către toată oştirea ca exemplu de disciplină şi administraţie model, precum şi pentru curajul ce-l arată la diferite incendii”. La venirea regelui Carol I existau două unităţi de pompieri militari şi anume: Batalionul pompieri Bucureşti şi Compania pompieri Iaşi, dar în anii următori se înfiinţează unităţi în majoritatea oraşelor din ţară, iar la Războiul de Independenţă din 1877 pompierii se remarcă în primele linii. Sub domnia Regelui Ferdinand pompierii militari se organizează tot mai solid pe măsură ce echipamentul de intervenţie cu tracţiune animală începe să fie înlocuit cu mult mai modernele automobile.

Astăzi, de ziua lor, pompierii militari se vor muta în casă nouă, într-o locaţie modernă demnă de sacrificiul uman pe care îl fac zilnic în a proteja vieţile omenilor şi a apăra bunurile de preţ deţinute de aceştia. Datorită colaborării şi deschiderii din partea administraţiei publice locale a municipiului Lupeni, pompierii militari şi modulul SMURD au parte de cele mai bune condiţii de muncă de pe întreg arealul Văii Jiului. Pentru a veni în sprijinul populaţiei şi analizând numărul mare de intervenţii care au loc în fiecare sezon de schi în staţiunea Straja, administraţia publică şi Consiliul local Lupeni au aprobat darea în folosinţă gratuită, pe timp de 49 de ani a imobilului „Casa Muzicii”, a activului de pompieri şi terenul aferent construcţiilor către ISU Hunedoara în vederea înfiinţării unei subunităţi de intervenţie în situaţii de urgenţă cu modul de prim ajutor de tip SMURD.

“Prin înfiinţarea acestei subunităţi, la Lupeni se va permite uniformizarea timpului de răspuns pentru cele trei localităţi, Vulcan, Lupeni şi Uricani dar şi scăderea timpului de reacţie în cazul acţionării în staţiunea Straja. Am convenit cu reprezentanţii administraţiei publice locale din municipiul Lupeni să pună la dispoziţia subunităţii noastre spaţiile, dotările şi tot ceea ce este necesar funcţionării şi pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin subunităţii care va funcţiona la Lupeni, din luna septembrie”, a ţinut să precizeze, înainte de începerea lucrărilor de reabilitatre şi modernizare,  col. Viorel Demean, şeful ISU Hunedoara.La inaugurarea noii locaţii a pompierilor militari din Lupeni vor fi prezente oficialităţi judeţene şi locale, insp. şef al ISU Hunedoara, alte structuri militarizate.

  “Ziua de 13 septembrie este o zi importantă pentru comunitatea noastră, pentru Valea Jiului. Inaugurăm o nouă locaţie pentru pompierii care sunt eroii din mijlocul nostru, prin curajul, bărbăţia şi sacrificiul până la jertfă pun mai presus de orice viaţa semenilor lor. Este totodată un moment de comemorare al tuturor pompierilor care, de-a lungul veacurilor s-au sacrificat la datorie. Pompierii români de astăzi, constituiţi în servicii profesioniste, voluntare sau private pentru situaţii de urgenţă intervin  la o gamă de evenimente de la singerea incendiilor şi prim ajutor în diferite accidente, la acţiuni de protecţie civilă, la inundaţii, avarii ori alte catastrofe naturale. Cu aceste gânduri de recunoştinţă doresc să-mi exprim cele mai alese sentimente de respect şi preţuire pentru toţi pompierii ţării şi să le adresez urări de sănătate, satisfacţii depline, pentru că sunt cei care, vor fi întotdeuna la datorie”, a ţinut să transmită primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă.(E.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: