Preşedintele CJ Hunedoara, în conflict de interese

molot Agenţia Naţională de Integritate a constatat conflictul de interese în cazul preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ. Aceeaşi instituţie l-a declarat, anul trecut, incompatibil. Şeful CJ Hunedoara spune că a primit înştiinţare că este verificat în legătură cu Crucea Roşie încă înainte de a fi declarat incompatibil şi că ceea ce face Agenţia Naţională de Integritate este o „vânătoare de fantome”.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese în materie administrativă în cazul preşedintelui CJ Hunedoara Mircea Ioan Moloţ.

Potrivit unui comunicat de miercuri al ANI, preşdintele CJ Hunedoara a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât CJ Hunedoara a alocat bani către Crucea Roşie Hunedoara, unde Moloţ avea calitatea de preşedinte.

„În calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor hotărâri ale Consiliului Judeţean Hunedoara, prin care a fost încheiat un Acord de asociere între Consiliul Judeţean şi Crucea Roşie – Filiala Hunedoara – unde acesta a deţinut calitatea de Preşedinte în perioada 5 martie 2011 – 26 octombrie 2012. Crucea Roşie – Filiala Hunedoara – a primit de la Consiliul Judeţean, în baza acordului de asociere, suma totală de 194.500 Lei”, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit documentului citat, Mircea Ioan Moloţ nu a respectat dispoziţiile articolului 46 din Legea nr.215/2001, potrivit căruia „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.

Tot preşedintele CJ Hunedoara ar fi încălcat şi articolul 75, litera b) din Legea nr.393/2004, care spune că  „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia”, cât şi articolul  77 din Legea nr.393/2004, potrivit căruia ” consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. Consilierii locali sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă”.

Tot ANI arată că preşedintele CJ Hunedoara a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

„Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare”, se mai arată în comunicatul ANI.

Mircea Ioan Moloţ susţine că nu ştia despre decizia ANI şi că instituţia nu face altceva decât o „vânătoare de fantome”.

„Sunt chiar sub orice critică. Dacă şi la Crucea Roşie sunt incompatibil şi în conflict de interese, că am fost preşedinte onorific… Nu am deţinut o funcţie de execuţie. Nu mă interesează ce zice ANI. Eu mi-am făcut datoria şi pot să plec şi mâine. Această instituţie face o vânătoare de fantome şi nu cred că e benefic pentru România. Dacă reprezintă conflict de interese să fii preşedinte onorific la un ONG, atenţie nu la o societate comercială, un ONG pentru oameni, categoric e o vânătoare”, a precizat Mircea Ioan Moloţ.

Anul trecut, în data de 22 mai, preşedintele Mircea Ioan Moloţ a fost declarat incompatibil. şeful CJ Hunedoara a contestat decizia ANI, la această oră procesul fiind pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.  Asta pentru că, la  Curtea de Apel Alba Iulia, instanţa nu i-a dat câştig de cauză lui Mircea Ioan Moloţ.  (M.M.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: