Schitul de la Straja poartă și Hramul Înălțarea Sfintei Cruci

   Pe Muntele Golgota, Iisus Cristos a fost răstingnit, ca Miel a lui Dumnezeu care ia asupra Sa, păcatele lumii. Şi tot pe munţi au fost  ridicate cele mai frumoase mănăstiri şi biserici ale lumii.

Un astfel de schit a fost ridicat în anul 1999 de Emil Părău şi familia acestuia, sus în Straja, în memoria miilor de soldaţi care s-au săvârşit sus, pe vârfurile Munţilor Vâlcan, care nu-şi găseau liniştea.

De Înălțarea Sfintei Cruci sunt așteptate la Straja înalte fețe bisericești și este primul hram al schitului. Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită pe 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

Acum, pe 14 septembrie vine Părintele Arhimandrit Ioachim, Starețul Mănăstirii Lainici împreună cu alți preoți. Ctitorul Schitului Straja, Dl Emil Părău, va pune la dispoziția credincioșilor din Lupeni, un microbuz, din fața Restaurantului Montana care  va urca în Straja la ora 8:15. La ora 9:00 începe slujba. La sfârșitul Liturghiei toți credincioșii vor primi din partea ctitorului pachete cu hrană de post, de Ziua Crucii fiind mereu zi de post.

Şi la noi, vechii pustnici şi călugări au căutat liniştea munţilor şi au făurit aici, adevărate bijuterii, mirese ale lui Cristos. Mănăstirile şi schiturile ţării sunt în general file de istorie.

Pe munte, a fost înălţată o cruce de fier, tot în cinstea eroilor neamului. Venerarea Crucii este un dar dat de Dumnezeu, precum se arată în una dintre cântările slujbei Sfintei Cruci. Iar în schit se păstrează crucea care este coborâtă în mijlocul comunității din Lupeni în Vinerea Mare.

”Sfânta şi Cinstita Cruce are trei semnificaţii: 1. Este obiect sfânt prin ceea ce a reprezentat pentru Iisus Hristos şi pentru noi: răscumpărarea noastră pentru a ne elibera din robia păcatului. 2. Este un simbol de închinăciune, pentru că prin acest semn noi, creştinii, ne identificăm până la marginile pământului, închinându-ne Sfintei Treimi. 3.Reprezintă Calea de urmat: Mântuitorul ne arată că puterea crucii ne ajută să trecem mai uşor peste necazurile vieţii de fiecare zi. În acest sens, Iisus Hristos ne-a spus „Cine vrea să mă urmeze să-şi ia crucea şi să se lepede de sine”. Eu l-am urmat pe Cristos și învățăturile sale. Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, aducând  aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota”, a ținut să declare ctitorul Schitului de la Straja, Emil Părău.

Schitul de la Straja mai are şi un al doilea hram, cel al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului. Hristos, prin jertfa Sa, a dat putere crucii, transformând-o într-un semn de biruință prin învierea Lui din morți.  Rodul Crucii este Învierea şi în jertfa Crucii se închide deja bucuria Învierii, nedespărţită de amintirea jertfei Crucii. De aceea cântăm în ziua proslăvirii lemnului sfânt:  „Crucii Tale ne închinăm Hristoase și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: