Câteva sute de pensionari din minerit au protestat luni seară în mai multe oraşe din Valea Jiului, nemulţumiţi de deciziile de recalculare a pensiilor primite. Ei au pornit într-un marş cu maşinile personale, claxonând pe principalele străzi ale localităților.
Cei care au ieşit la pensie de la exploatările miniere se consideră nedreptăţiţi, pentru că au primit decizii cu sume în minus cuprinse între 1.800 şi 2.800 de lei, unii chiar mai mult.
Chiar dacă pensia lor nu va fi diminuată, ei spun că nu vor beneficia de viitoarele indexări.
Cei mai afectaţi vor fi angajaţii Complexului Energetic Valea Jiului care urmează să fie pensionaţi de luna viitoare.
Acum, au apărut o grămadă de ,,asociații” și de partide politice care îi învață pe pensionari cum să facă contestațiile.
Această nouă lege a pensiilor este nedreaptă pentru mineri precum și pentru alte categorii de seniori care au lucrat în condiții grele de muncă.
Joi sau cel târziu vineri, va exista și un model de contestație al deciziei de pensionare. ”Începând de săptămâna viitoare să ne deplasăm în grupuri organizate la Tribunalul Hunedoara să le depunem. Care cum primesc decizii și doresc să le conteste așa cum facem noi, se vor organiza și se vor deplasa către Deva”, a transmis unul dintre lideri.
În condițiile în care, România are nevoie de cărbune și de cei care trudesc în adâncuri pentru a susține sistemul energetic național, atunci situațiile nedrepte din legea pensiilor trebuie eliminate.
”Nu prea înțeleg ce înseamnă această „recalculare” a pensiilor. Ce se ascunde de fapt în spatele acestui termen? E vorba de o greșeală pe care Statul o recunoaște acum? Adică, în toți acești ani, când s-au plătit pensiile, oamenii au fost furați? Dacă așa stau lucrurile, nu ar trebui să primesc toți banii înapoi pentru anii în care nu am fost plătit corect? Logic vorbind, asta înseamnă. Dacă acum Statul decide să intre în legalitate, când poate unii pensionari nu mai au mulți ani de trăit, nu e clar că au fost jefuiți cu bună știință? Acum, tu, Stat Român, îmi recalculezi pensia? Îmi iei din drepturile pe care până acum mi le-ai recunoscut? Asta e echitate? Păi, ori îmi dai înapoi ce mi-ai furat, ori greșești din nou când îmi iei bani. Indiferent de situație, tot un abuz este.
Dacă îmi dai bani în plus, înseamnă că recunoști că ai greșit și că m-ai nedreptățit ani de zile. Dar dacă îmi iei bani, atunci faci o altă ilegalitate, pentru că până acum mi-ai recunoscut dreptul la o anumită sumă. Deci, în oricare dintre variante, pensionarii ies în pierdere. Mă întreb, unde este justiția în toată această „recalculare”? Cum pot avea încredere în sistemul care își corectează greșelile pe spinarea pensionarilor, dar fără să compenseze pentru pierderile suferite? În loc să fie protejați și respectați pensionarii , sunt puși într-o poziție de nesiguranță și frustrare. Totul pare o mare nedreptate, iar noi, cetățenii, rămânem să plătim prețul. Nu cumva este o strategie pentru a crește vârsta de pensionare din cauză că multe categorii profesionale cer încadrarea în grupele de muncă? Un tertip pervers?”, a transmis unul dintre pensionarii afectați.
Încă de anul trecut, din noiembrie, printr-un protest -a tras un semnal de alarmă, vizavi de noua lege a pensiilor.
Ziarul nostru a prezentat pe larg revendicările minerilor și chiar intervenția senatorului Cristian Resmeriță,
Liderul de la Sindicatul Muntele, Darius Câmpean a ieșit atunci în fata presei și colegilor săi, spunând că s-a săturat de minciuni și demagogie, de promisiuni deșarte, cu consecințe grave, pentru minerit și cei care, vor ieși la pensie, în viitor.
“Protestul nostru este legat de pensii şi de cuantumul lor. Am avut surpriza, la Ministerul Muncii, ca atunci când am prezentat un calcul corect, să mi se spună că au fost luaţi prin surprindere. Eu nu pot să accept astfel de lucruri. Sunt nemulţumiri justificate şi adevărate. Este o demagogie, să spui că elimini inechităţile, iar un miner care astăzi poate ieşi la pensie, pe legea actuală cu 25 de ani vechime, să aibă o pensie între 8.400 şi 8.600 de lei, iar pe noua lege, acelaşi miner să aibă 4.800 de lei. Pensiile noastre sunt bazate pe contributivitate. Nu poţi crea asemenea discrepanţe”, a spus liderul sindical.
Mărirea vârstei de pensionare nu ţine cont de faptul că exploatările de cărbune din Valea Jiului se află în program de închidere până în anul 2032. De asemenea, mărirea vârstei de pensionare în cazul femeilor nu ţine cont de faptul că acestea lucrează și în condiţii grele. În fața exploatării miniere s-au auzit din nou huiduieli și acuzații, iar minerii au cerut ca parlamentarii să vină să lucreze o zi și ei în mina, să vadă cum și în ce condiții se lucrează, mai rău, ca pe timpul răposatului.
Liderul de sindicat a participat la dezbaterile proiectului de lege din Comisia de muncă a Senatului, însă amendamentele asupra cărora s-a convenit, au fost respinse la şedinţa în plen.
”Cer parlamentarilor din județul Hunedoara să vină lângă noi, pentru că, altfel, dacă această lege nu va trece, toată Valea Jiului va ieși în stradă.
Sunt sigur de asta. De ce?? Pentru că, atunci când le-am spus care este noul cuantum al pensiei, pe noua lege, i-am întrebat ce se va întâmpla cu cele aflate în plată.. știți ce mi-au răspuns: aceste pensii vor fi ținute pe loc, până când noi, cei încă activi, îi vom ajunge din urmă. Deci, NU VA CREȘTE NICIO PENSIE ȘI SUNT NUMAI MINCIUNI ȘI NUMAI DEMAGOGIE. NE-AM SĂTURAT DE ASTA !!!
Avem astăzi acest protest, arătăm că suntem civilizați, că nu am întrerupt activitatea, ea se desfășoară normal in restul sucursalelor, dar vreau să arătăm că suntem hotărâți: CĂ NU VOM CEDA!
CĂ NU PUTEM CEDA, CEEA CE AM OBȚINUT PĂRINȚII NOȘTRI, UNII PRIN PUȘCĂRII, UNII SECHESTRANDU-L PE CEAUȘESCU.
Astăzi vin niște doamne și decid că pensiile minerilor TREBUIE ÎNJUMĂTĂȚITE, DECID CĂ VARSTA DE PENSIONARE TREBUIE CRESCUTĂ, DECID CĂ LEGEA 197 TREBUIE PRELUATĂ DOAR PARȚIAL, ÎN NOUA LEGE, LUCRU CARE AFECTEAZĂ DOAMNELE CARE LUCREAZĂ ALĂTURI DE NOI. Din totalul personalului, femeile din CEVJ reprezintă 26%.
Nu suntem de acord nici cu mărirea vârstei de pensionare, pentru doamne, sunt soțiile noastre, sunt mamele copiilor noștri. De ce să fie nevoite să lucreze până la 65 de ani???? NU SE POATE ACEST LUCRU!!!!
DE ACEEA SPUN IARĂȘI: MINERII ȘI VALEA ȘI-AU PIERDUT RĂBDAREA!!!
Am avut dialog și astăzi și aseară cu premierul Ciolacu. Mi-a spus că va încerca să rezolve problema.
Senatorii Cristian Resmeriță și Lucia Muntean au fost alături de mine și în Parlamentul României, am și reușit să trecem amendamentele, care, după aceea , au fost ANULATE în comisia de plen, lucru nemaiîntâlnit în Parlament. Toți mi-au dat asigurări că lucrurile se vor rezolva la Camera Deputaților”, a încheiat liderul de sindicat, Darius Câmpean.
Președintele Sindicatului Muntele a mai adăugat că situația este acum destul tensionată și există pericolul ca “întreaga Valea Jiului să se mobilizeze”, dacă aspectele semnalate, nu vor fi rezolvate.
”Nu vreau să dau nimănui speranțe deșarte, însă în momentul de față, dacă facem un efort comun, până luni, când legea ajunge la Camera Deputaților, care este camera decizională, mai putem să facem câteva ceva, pentru ca vârsta de pensionare de 45 de ani să rămână. Este un drept obținut de zeci de ani de oamenii care lucrează în minerit, acum se propune o limită de vârstă de 47 de ani. Calculul pensiilor trebuie să se facă în mod corect, noi mai încercăm o întoarcere a situației până luni, rămâne de văzut ce se va întâmpla. Practic, prin respingerea acestor amendamente, vârsta de pensionare crește de la 45 la 47 ani, iar calculul viitoarelor pensii le-ar reduce la jumătate, pe noua lege, în raport cu cele actuale. Mai mult, și pensiile aflate în plată, vor primi decizie de recalculare negativă”, a transmis atunci și senatorul PSD Cristian Resmeriță, cel care a susținut mereu mineritul și pe mineri și obținuse legi favorabile pentru ei.
Angella Dumitrașcu
Lasă un răspuns