Afacerea ”MAIDANEZUL” trebuie să înceteze!!!

   Peste  400 de susținători, veniți din mai multe zone ale țării: București, Târgoviște, Hunedoara, Petroșani, dar și din străinătate și  foarte mulți tineri, s-au reunit ieri  în Piața Prefecturii din Tg. Jiu să protesteze vehement împotriva uciderii animalelor și cer răspicat schimbarea legii.

”Protestul din Târgu-Jiu, 23.08.2024, născut din suferința și neputința, după uciderea celor 60 de câini în Adăpostul Public Târgu-Jiu, în data de 12.08.2024, trebuie să fie doar un început, un punct de plecare, pentru ceea ce ne dorim noi, cei cărora ne pasă!

În fiecare oraș în  care se întâmplă astfel de orori, nedreptăți, trebuie să ieșiti în față și să vorbiți!

Autoritățile trebuie să înțeleagă faptul că așa nu se mai poate, că exista exemple cu rezultate vizibile in alte orașe, că noi toți ne dorim umanitate, civilizație și eficiență!” a ținut să spună  unul dintre organizatori, dr. Patricia Paraschiv.

Multe administrații din România au oprit uciderea în masă și au optat pentru măsuri cu adevărat eficiente: campanii de informare și educare, campanii gratuite de sterilizări și microcipări, campanii masive de promovare a adopției animalelor.

Primăria Capitalei nu mai eutanasiază câini din 2016. ASPA București a devenit un model de bune practici – colaborează cu ONG-uri, realizează controale masive din poartă în poartă împreună cu poliția și verifică proprietarii de animale dacă respectă obligațiile legale, alocă anual buget pentru organizarea de campanii de sterilizări și microcipări gratuite, organizează săptămânal târguri de adopții.

Un alt exemplu demn de urmat este Consiliul Județean Ilfov, care prin Direcția Protecția Animalelor, a devenit un exemplu de bune practici, atât pe plan național, cât și internațional. CJ Ilfov în momentul de față demarează proiectul „Facem și ne facem bine” – subvenționează sterilizarea și microciparea gratuită a câinilor pentru a combate abandonul animalelor și a reduce numărul animalelor de pe străzi.

Proiectul a început în luna iunie, iar până la final de an, CJ Ilfov a alocat pentru acest proiect 1,5 milioane de lei.

Mai multe personalități publice îl condamnă pe primarul Marcel Romanescu că susține uciderea animalelor, iar viceprimarul nu a binevoit să primească delegația protestatarilor.

Aceștia,  într-un singur glas, al disperării,  au cerut  rezilierea contractului încheiat cu firma din Hunedoara, de către Primăria Târgu Jiu, mai ales că,  administratorul acesteia a amenințat că și restul câinilor din padocul public, în jur de 200, vor fi eutanasiați dacă ei nu vor fi adoptați până la 1 septembrie.

De asemenea, peste 21.600 de oameni au semnat petiția ”CEREM DREPTUL LA VIATA PENTRU CÂINII DIN ADAPOSTUL PUBLIC TARGU JIU”.”Am fost profund şocat să aflu despre uciderea brutală a celor 60 de câini fără stăpân din Târgu Jiu. Peste un  milion de câini au fost deja ucişi în ultimii 20 de ani şi măsura şi-a arătat ineficienţa. Voi lupta, din Parlamentul European, ca eutanasierea în masă a animalelor fără stăpân să fie interzisă. Voi propune ca procesul de eutanasiere să aibă loc doar la recomandarea medicului veterinar, în situaţii medicale foarte grave şi în condiţii legale şi etice”, a transmis și europarlamentarul Nicu Ştefănuţă.

După protestul de ieri, primarul Marcel Romașcanu, într-o postare pe pagina sa de socializare, îl acuză pe fostul prefect Iulian Popescu că ar fi în spatele acțiunii și că, mitingul se organizează în al electoral și cu susținere din sfera politică.

”Revin cu o precizare după protestul de azi: așa cum am mai spus, eutanasierea nu este o soluție pe care să și-o dorească cineva! Dar priviți imaginile din clipul atașat. Nu vreau ca vreun copil să mai treacă prin așa ceva și nici ca vreun părinte să mai treacă prin ce au trecut părinții acestei copile!

Protestul ridică și unele semne de întrebare:

– De ce asociațiile care au protestat nu au vrut să preia contractul de 28 de miliarde de lei și să se ocupe de situația câinilor fără stăpân din Târgu Jiu?

– De ce, inițial, au fost de acord cu eutanasierea?

– De ce Iulian Popescu, aflat și el în spatele acțiunii, nu a abordat problema în perioada în care a fost prefect?

– De ce nu se organizează astfel de proteste în toate orașele în care se fac eutanasieri? Unii dintre cei prezenți la Târgu Jiu sunt chiar din acele orașe!

– Este o coincidență că totul se organizează în an electoral și cu susținere din sfera politică?

Cât timp voi fi primar al municipiului Târgu Jiu, nu voi mai accepta să avem câini pe străzi. De la începutul acestui an, aproape 400 de persoane din Gorj s-au prezentat la camera de gardă Boli Infecțioase pentru vaccinul antirabic administrat în urma mușcăturilor.

Asta nu înseamnă că ne dorim să aplicăm masuri extreme. Toți iubitorii de animale sunt așteptați oricând la padoc să adopte câini. Oricine este binevenit dacă își dorește salvarea unui cățel” a declarat  primarul municipiului Tg. Jiu.

Soluțiile vin tot de la asociațiile care luptă pentru drepturile animalelor din județul Gorj care cer:

  1. Retragerea Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din ADI Hunedoara și delegarea serviciului unei asociații sau fundații de protecție a animalelor, a cărei viziune are în vedere trei direcții: adopție, sterilizare, educare.

2.Realizarea unui plan de acțiune comun al Directiei pentru Protectia Animalelor din cadrul CJ Gorj, Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Gorj, Poliției Locale,  in colaborare cu asociatiile pentru protectia animalelor cu scopul de a preveni înmulțirea necontrolată a animalelor;

3.Alocarea unui buget anual de cel puțin 300.000 de lei pentru subvenționarea campaniilor de sterilizări și microcipări gratuite pentru câinii de rasă comună cu si fara detinator, conform HG 1059/2013;

  1. Organizarea de târguri și campanii de promovare a adopției animalelor, în fiecare săptămâna în colaborare cu organizatiile din domeniu.
    5. Educație în școli privind respectul față de animale – pe modelul CJ Ilfov, care la ora actuală lucrează la materia opțional de respect față de animale, CJ Gorj poate realiza acest proiect în colaborare cu ISJ Gorj și cu asociațiile și fundațiile din domeniu.

Iar IPJ Gorj  a deschis un dosar penal după ce un ong a reclamat firma care se ocupă de adăpostul public de câini din Târgu Jiu,  că a ucis animalele.

„Având în vedere interesul social privind eutanasierea a 60 de exemplare canine cazate într-un adăpost public de pe raza municipiului Târgu Jiu, IPJ Gorj comunică următoarele: la data de 12 august a.c., polițiști din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat cu privire la faptul că 60 de exemplare canine, cazate într-un adăpost public de pe raza municipiului Târgu Jiu, ar fi fost eutanasiate. În cauză s-a întocmit dosar penal  sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uciderea animalelor cu intenție, fără drept”, se arată în comunicatul remis presei.

Afacerea ”MAIDANEZUL” cu multe ilegalități

Curtea de Conturi a descoperit că, sub acoperirea așa-zisei gestionări a câinilor fără stăpân,  ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ SERVICIUL JUDEȚEAN PENTRU OCROTIREA ANIMALELOR FĂRĂ STĂPÂN HUNEDOARA strânge sute de câini bine îngrijiți și pisici, de la proprietari, pe care le vinde la negru unui SRL extrem de dubios din Hunedoara care le exportă în Occident.  

Raportul de control subliniază că asociația lui Oprean a folosit ilegal resurse pentru a strânge, îngriji și exporta câini și pisici cu stăpân. În 2023 s-au făcut încasări de 14 miliarde lei vechi, din exportul de câini și pisici.

În documentele prezentate la control de asociația lui Oprean, se regăsesc ca ”donați” doar 414 câini din totalul de 1113 câini livrați pentru export.

Ziarul nostru a publicat de nenumărate ori neregulile care se petreceau în adăposturile publice din județ, dar și în cele din Valea Jiului.

Conform raportului Curții de Conturi, pe lângă afacerea cu exportul de câini și pisici, organele de control  au constatat din punct de vedere al prevederilor legale și contractuale, datele cuprinse  în situațiile financiare precum și modul de gestionare a  mijloacelor materiale și bănești, asigurarea integrității patrimoniului, nu sunt conforme, sub toate aspectele semnificație, iar neconformitatea este generalizată. Două aparate de telefonie mobile un iPhone Pro Max 512GB Gold 5G și un Samsung Galaxy S22 ultra 256 Black în valoare total de 2.428, 12 euro nu au fost înregistrate în evidența contabilă a mijloacelor fixe. Și culmea, acel Samsung achiziționat a dispărut , faptă care a fost reclamat la Poliția municipiului Deva.

Din verificările efectuate s-a constatat că în perioada 2022-2023 asociația hunedoreană a primit cu titlu gratuit produse de origine animal în cantitate de 30 de tone, iar consumul  nu a fost înregistrat în evidența  contabilă.

Nici terenurile și adăposturile primite și date în folosință sau concesiune de UAT-uri în baza delegării serviciului de gestionare câinilor fără stăpâni,  nu au fost înregistrate în evidența contabilă.

Cei de la ANAF au emis șase decizii de calcul accesorii ( dobânzi și penalități de întârziere) pentru neachitarea la termenul de scadență a obligațiilor fiscale principale sau a ratelor de eșalonare asumate.

Disponibilul aflat în casierie a crescut de la 199.045 la 31.12. 2021, la 472.441 lei la 31.12. 2022 până la  401.474 la 30.09. 2023, dar nu s-a platit dările la stat, ceea ce a generat costuri suplimentare nejustificate, iar disponibilul aflat în casierie și neutilizat permitea acoperirea obligațiilor principale de plată datorate bugetului consolidat al statului.

S-au achitat nejustificat un număr de nouă abonamente de telefonie mobile  neutilizate, iar valoarea abaterii constatate este de 18.822 lei.

Din verificarea modului de organizare și funcționare al ADI s-a constatt că reprezentanții entității nu au respectat prevederile statutului asociației, desfășurând conform informațiilor din situațiile financiare și ale celor operative și alte activități care exced cadrului de reglementare.

Astfel,  a fost identificat contractul de colaborare nr. 852/ 03.10. 2022 dintre ADI și Sociatatea Angels Rescue SRL în calitate de beneficiar, prin care s-a stipulate că ADI ” asigură beneficiarului predarea unui număr nedeterminat de câini în vederea transportului international către persoane juridice sau fizice în scopul adopției”.

Așa cum am menționat mai sus,  numărul final de animale transportate, asociația nu a respectat prevederile legale dpv  al gestiunii economico financiare, nu a facturat, înregistrat și încasat totalitatea valorii prestațiilor efectuate pentru Societatea Angels Rescue SRL.

Astfel, în primul rând,  au fost înregistrați în evidențele ADI- Deva Sântuhalm cu încălcarea prevederilor legale un număr de 1113 câini(796 din 2022 și 317 din 2023  care provin din donație de la diverse persoane fizice sau juridice din diferite zone și județe ale țării.

Toți câinii primiți la momentul donației figurat înregistrați în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân și au fost identificați cu un cod unic de identificare. Ulterior întocmirii documentelor de intrare în adăposturile asociației s-a operat schimbarea proprietarului , noul proprietar devenind ADI hunedorean. Acest aspect a fost confirmat de Colegiul Medicilor Veterinari care gestionează acel registrul.

Conform adresei nr. 4138/27.10. 2023 în anul 2022 ADI figura cu un număr de 1080 de câini în proprietate din care 796 au fost exportați, 200 transferați pe alt proprietare și un mort.

Aceiași situație de regăsește și în perioada 01.01, 2023- 31. 10 2023 respectiv 587 câini în proprietate, din care 317 au fost exportați, 125 transferați pe alt proprietar și nouă morți.

Aceste activități contravin arât scopului declarat ad asocierii UAT-rilor cât și normelor care reglementează programul de gestionare al câinilor fără stăpâni.

Norma legală prevede că în adăposturile publice pot fi adăpostiți câinii fără stăpân capturați pe raza UAT-urilor aflata pe raza aceluiași județ în anumite condiții și are obligația de a transporta și adăpostu câinii capturați numai în adăposturile publice pe care le administrează.

Mai mult, au fost înregistrate ca primite prin donație și pisici, în condițiile în care adăposturile ADI au fost amenajate și autorizate doar pentru adăpostirea câinilor.

Cu privire la aspectul financiar s-a constat că din totalul de 1113 câini au fost adăpostiți și ulterior exportați, au fost facturate și încasate doar serviciile pentru o zi pentru 404 câini (factura 210/ 8/11/ 2022), încălcându-se astfel prevederile legii contabilității.

Apoi,din verificările făcute, în RECS s-a constatat că figurează ca fiind proprietar persoana care a adoptat câinele, nu asociația.

Nici banii asociației nu au fost gestionați corespunzător

Urmare analizei modului de gestionare al mijloacelor bănești ale ADI s-a constatat că la data de 31. 12. 2022 disponibilul în lei existent în casiere a fost de 472.44, 49 lei , iar cu ocazia inventarierii ad hoc la data de 17.10. 2023 s-a constatat o lipsă în gestiune de 88.627, 27 lei, care a fost depusă în contul curent al asociație în data de 23. 10. 2023 și s-a recomandat stabilirea cu exactitate a prejudiciului rezultat ca urmare a lipsei în gestiune și recuperarea integrală a acestuia.

Tot organele de control au concluzionat lipsa de implicare a organului de conducere, prezența redusă a reprezentanților UAT-urilor la ședințe, par care a condus la neîntrunirea nici majorității simple la desfășurarea adunărilor, funcționarea defectuoasă a controlului intern, respectarea prevederilor legale.

Raportat doar la cotizațiile aferente anului 2022 în valoare de 2.877.620 lei, numărul de câini raportați ca fiind capturați a fost de 2.597, rezultând un indicator de eficiență de 11108, 07 lei/ câine capturat.

Pentru anul 2022, costurile lunare raportate de asociație sunt de 850 lei/ câine și există UAT-uri de pe raza cărora nu au fost capturați câini fără stăpâni.

Toate aceste fapte au dus la desfășurarea unor activități economice și neeficiente, precum și facilitarea desfășurării unor activități neautorizate și se recomandă revizuirea activităților și stabilirea unor proceduri pentru controlul și monitorizarea activității,  precum și un set de indicatori de performanță relevanți, pentru eficiența și eficacității activității asociației.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: