STOP – abandonului şcolar în Valea Jiului

        OLYMPUS DIGITAL CAMERA    În urma parteneriatului încheiat între Asociaţia Edulife, Şcoala Gimnazială nr 3 Lupeni şi alte instituţii şcolare din judeţ, au reuşit accesarea unor fonduri europene destinate sprijiniri copiilor aflaţi în situaţii deosebite, inclusiv pe abandon şcolar.

614.980 lei şi pentru Şcoala Gimnazială nr.3 Lupeni

Părăsirea timpurie a şcolii este un factor major care contribuie la excluziunea socială ulterioară în viaţă. Cu acest fenomen se confruntă şi unitatea de învăţământ lupeneană, aproximativ 10% dintre elevi fiind în pericol din cauza acestui lucru. Copiii cu vârste între 7-16 ani au părăsit sau părăsesc şcoala înainte de terminarea învăţământului obligatoriu şi 18% dintre ei nu mai urmează nicio formă de învăţământ, iar 38,65 dintre ei sunt analfabeţi. Datele statistice sunt îngrijorătoare, iar proiectul de care vor beneficia cei peste 80 de elevi lupeneni este binevenit. Bugetul pentru şcoala lupeneană se ridică la 614.980 de lei din care contribuţia proprie de 2% este în valoare de 12.299 lei. Coordonator al proiectului este directorul adjunct prof. Nan Melania. Şi aici vor avea loc activităţi complexe, va fi amenajat un centru educativ, un club al artiştilor şi al inventatorilor, dotări cu calculatoare şi altă aparatură IT, etc.

            „Este un proiect binevenit şi se încearcă stimularea prezenţei elevilor la cursuri. Vom avea parte de activităţi diverse, colegi cadre didactice care se vor implica cu succes în acesta. Noi am mai beneficiat anii trecuţi de un proiect similar de reducere a abandonului şcolar şi rezultatele au fost vizibile”, au ţinut să precizeze cei doi directori ai şcolii, Mălăgeanu Victor şi Nan Melania.

Strategia Europa 2020 îşi propune măsuri menite să asigure atingerea unuia din trei obictive majore: reducerea abandonului şcolar la mai puţin de 10% şi creşterea până la cel puţin 40% a ponderii absolvenţilor cu studii superioare, consilierea de calitate pentru părinţii celor care aparţin grupurilor vulnerabile, dezvoltarea competenţelor cheie stabilite la nivel european, interculturale, sociale şi civice, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, etc. Proiectul european care se va implementa se raportează şi la obiectivele Strategiei guvernului României de incluziune a grupurilor vulnerabile.                                                                                                                                           Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: