Premieră în justiţia hunedoreană, un judecător sparge „Omerta” la Primăria Vulcan

 ile salut      După preluarea mandatului de primar la jumătatea anului 2004, prima grijă a lui Gheorghe Ile a fost aceea de a instituit „Legea tăcerii”, un climat de teroare în care lucrau angajaţii primăriei, climat perpetuat până astăzi. Cu respectarea legii a fost însărcinat fostul poliţist Marcel Cândea, plecat din ministerul de interne cu a treia cizmă, angajat pe post de consilier personal al primarului. Chiar şi după eliberarea din funcţie, în baza legii care interzicea cumulul de pensii cu salariul de la stat, fostul poliţist şi-a păstrat neoficial statutul de inchizitor şef, continuând aceleaşi practici, salarizarea făcându-se prin firma C&C Interconsulting, firma lui Marcel Cândea care avea cu primăria Vulcan un contract de „consultanţă” de 250.000.000 lei vechi pe an. facsimil ile jud1Chiar dacă în urma dezvăluirilor publicate în ziarul nostru atribuţiile lai Marcel Cândea au fost preluate de Felicia Gabriela Portase, consiliera MISA specialistă în “trezirea energiilor sexuale”, fostul poliţist a continuat neoficial să supervizeze informaţiile care ieşeau din primărie, dovadă o cerere înregistrată la primăria Vulcan în anul 2013, repartizată spre soluţionare fostului poliţist Cândea. Astfel, ani de zile „Omerta” a funcţionat fără cusur, ascunderea informaţiilor către cetăţenii plătitori de taxe şi impozite fiind sarcină de serviciu pentru funcţionarii primăriei Vulcan. Cel mai mult de lucru în această direcţie au avut cei de la compartimentul juridic al primăriei care au primit ca principală sarcină de serviciu găsirea unor portiţe pentru eludarea Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Aceştia trebuiau să găsească modalităţi de a nu furniza informaţiile solicitate în baza acestei legi cu păstrarea aparenţelor, motiv pentru care, în loc să furnizeze două pagini cu informaţiile solicitate, munceau zile la rând redactând întâmpinări de zeci de pagini, iar mai apoi făceau drumuri repetate la Deva pe banii contribuabililor pentru a susţine cauza în faţa instanţei. Pentru a sublinia cât de mult ţine primăria să câştige aceste procese şi a evita astfel furnizarea de informaţii compromiţătoare pentru primarul Gheorghe Ile, la fiecare termen se prezentau câte doi jurişti sau un jurist şi   secretarul primăriei.

Deşi sunt buni şi au muncit pe brânci, meritul nu este al lor în totalitate, rezultatul     fiindu-le facilitat şi de anumite doamne judecător de la Secţia Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal, care din indolenţă, slabă pregătire sau alte motive care ne scapă, au luat de bune motivaţiile prezentate de juriştii primăriei, respingând pe bandă rulantă toate acţiunile în care primăria Vulcan era reclamată pentru nerespectarea legii 544.

Avem şi judecători competenţi

În ediţia din 20 iunie 2014 a ziarului Valea Jiului, după mai multe astfel de experienţe am relatat pe larg cum decurge o astfel de şedinţă exprimându-ne totodată încrederea că în justiţia din România lucrează şi altfel de oameni decât doamnele judecător Sabău sau Iftimuş. Speranţa noastră s-a îndeplinit când Completul de Judecată, condus de judecătorul Marius Ionescu, a admis Acţiunea în contencios administrativ privind refuzul primăriei Vulcan de a răspunde solicitării făcute prin cererea înregistrată la nr. 14303/19.02.2014 în baza legii 544/2001 şi a ne furniza informaţii publice privitor la Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Telegondolei Vulcan de la punerea în funcţiune şi până la 31.12.2013.

Judecătorul Ionescu a demontat tot eşafodajul de minciuni şi dezinformări cu care s-au prezentat juriştii primăriei, obligând stabilimentul primarului Ile de a furniza informaţiile solicitate. Din sentinţă rezultă fără echivoc că judecătorul Ionescu a luat în serios cauza, a citit dosarul şi a administrat probele pe care le-a crezut de cuviinţă, verificând aşa zisele probe prezentate de juriştii primăriei care „dovedeau” că răspunsul a fost furnizat în termenul legal, iar informaţiile sunt publicate, aşa cum prevede legea, pe site-ul primăriei. Surpriză, judecătorul a verificat cele afirmate de cei de la primărie şi a descoperit că nu există nicio informaţie în acest sens, deşi legea prevede expres acest lucru, probabil tot pentru a ascunde de ochii vulcănenilor şmenurile primarului Ile. Deşi de la pronunţarea Hotărârii la 25.09.2014 au trecut de mult cele 30 de zile pe care instanţa le stabilea pentru a ne fi furnizate informaţiile, până la ora redactării acestui material nu am primit nimic, motiv pentru care ne exprimăm intenţia de a-i face primarului Ile plângere penală pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. Poate aşa va catadicsi şi el să respecte legea pentru care a manifestat un dispreţ total de când pensionarii înceluiţi cu aspirine gratuite l-au votat să fie primar al Vulcanului.

Andrei VLAD

7 comments

 1. GIGEL spune:

  Oare, vom scapa vreodata de acesti smecheri?

 2. andrei spune:

  Acolo e mai mult.Buget ‘aranjat’ de contabilitate cu comisioane grase.Fiecare ciupeste cu grija spre interesul propriu.Caracatita continua.

 3. vulcanean spune:

  Sunt curios sa vad cum se va sfarsi acest capitol al mafiei vulcanene. va sfarsi Ile si trupa lui in puscarie sau vor musamaliza totul ?

 4. rusu constantin spune:

  Sunt documentat într-o mare măsură cu privire la activitatea de infractor a asa-zisului jurist Cândea…Dacă doriți, pot fi contactat.

 5. claudiu spune:

  Candea-Ile, buget,juristi o sleafta de lingai in functii din lipsa de profesionisti.

 6. rusu constantin spune:

  Tov. Cândea Ioan Marcel s-a grăbit să-mi trimită un „emisar” cu scopul de a afla el, ce documente am și în ce măsură cunosc matrapazlâcurile lui. Băi bulă, tu știi foarte bine ce infracțiuni ai săvârșit. Dacă te roade curiozitatea, vei afla în curând de la Parchetul Petroșani, unde am depus o mică părticică dintre dovezile indubitabile ce însoțesc plângerea penală… Faptul că joci la două capete va avea drept consecință, căderea ta în kakat…

 7. RUSU constantin spune:

  AM O ÎNTREBARE PE ADRESA PARCHETULUI PETROȘANI : CARE SUNT CAUZELE CARE VĂ ÎMPIEDICĂ SĂ DISPUNEȚI CERCETAREA ACESTUI TRAFICANT DE INFLUENȚĂ, CU TOATE CĂ AȚI FOST SESIZAȚI DE CĂTRE SUBSEMNATUL CĂ, INDIVIDUL ESTE PĂRTAȘ LA FRAUDAREA ASOC. PENS. PETROȘANI CU PESTE 2 MIL. EURO, ÎN PERIOADA 2008-2014 ȘI A FOST ANGAJAT PRIN FALSIFICAREA HOT. AD. GEN. DIN MAI 2008 ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: