FESTIVALUL CRAILOR de la LUPENI, la cea de-a 25-a ediție

             Sărbătorile de iarnă la români au încă obiceiuri şi tradiţii bine conservate. Este, poate, cea mai frumoasă perioadă din an, pentru că, de Crăciun se reîntregesc familiile, iar totul se concentrează pe marea sărbătoare a Nașterii Domnului.

În Valea Jiului, în ajunul  Crăciunului, umblă Craii, numiți „Irozi” în alte ținuturi. Aceștia joacă, adevărați actori amatori, într-o piesă de teatru popular, în costume croite tot de ei, cu elemente simbolice moștenite de la alte generații de Crai. Este vorba de cei trei magi, Melchior, Baltazar şi Gaspar, care urmează steaua, căutându-L pe Împăratul care S-a născut: Domnul Hristos. Steaua dispare, ajung la Irod, îl întreabă unde este Împăratul Care S-a născut. Când acesta trimite soldații să omoare pruncii până în doi ani, sperând să-L omoare pe Iisus, Craii îl ceartă straşnic pe Irod, afirmând Divinitatea lui Iisus Hristos.

Trupa este formată din Înger, doi Soldaţi, cei trei Crai de la Răsărit, Irod, trei Păstori şi Preotul, care face numai glume, întrerupând în mod jucăuş desfăşurarea gravă a piesei, tulburându-i pe spectatori. Craii au costume cusute din mătase, păstorii poartă cojoace din blană de oaie peste portul de sărbătoare tradițional și zurgălăi la brâu. Îngerul e îmbrăcat în alb, Soldatul, în costum militar, Preotul – într-o imitație de anteriu.

Piesa este întreruptă din loc în loc,  de colinde vechi. Gesturile sunt apăsate, replicile sunt evidențiate prin tragerea ritmică a săbiilor din teci, creând un spectacol totodată solemn și atrăgător.

Toate sărbătorile sunt însoţite de datini,  care pot fi laice sau păgâne ce reflectă obiceiurile de muncă sau ţin de relaţia om – natură, dar şi de datini creştine şi reprezintă relaţia dintre om şi divinitate – Crăciunul.

Iar la Lupeni există de  25 ani, chiar un festival al Crailor, care, a avut loc chiar aseară.

Până la începerea festivalului concurs, sute de participanți, 200 de crai, militari, brunduși, preoți și îngeri, au umplut până la refuz platoul din fața impunătorului Palat Cultural, de la Lupeni.  Iar generoasa sală de spectacole de la Palatul Cultural, care a devenit neîncăpătoare cu iubitorii de tradiții și susținători ai trupelor de crai.

Meritul pentru organizarea acestui eveniment le-a revenit și în acest an, Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni și firmei Comexim R Lupeni.

”Mă bucur că, împreună cu domnul Emil Părău, am reușit să ducem mai departe tradiția acestui festival în care,  tradițiile de Crăciun, ale oamenilor de pe aceste meleaguri, completate cu tradițiile și obiceiurile oaspeților care au venit, anul acesta, alături de noi și  s-au concretizat într-un foarte frumos festival,  care a adus atât de multă bucurie cetățenilor municipiului Lupeni și Văii Jiului. Felicit toate cetele  înscrise în concurs și  care au luat parte la Festivalul Crailor,  iar ca și gazdă bună, în numele cetățenilor municipiului Lupeni, le mulțumesc pentru frumoasele colinde, ineditele costume pe care ni le-au prezentat”, a transmis primarul Lucian Resmeriță.

Pentru implicarea în activitățile culturale, în păstrarea și promovarea tradițiilor din Valea Jiului, senatorul Cristian Resmeriță a oferit DIPLOME  DE EXCELENȚĂ următorilor: Emil Părău, Tiberiu Vințan, Tiberiu Budelecan, Ansamblul Junii Petrileni coordonat de Constantin Cigmaian și Grupul de Colindători de la Clubul Copiilor  Valea Jiului,  coordonat de Simona Ionașc.

”Iată că astăzi, la Lupeni,  alături de cele zece trupe de Crai, înscrise în concurs, și de dumneavoastră cei prezenți  aici, să-i susținem, ducem mesajul către întreaga țară, că în Valea Jiului tradițiile neamului, respectul pentru moșii și strămoșii noștri sunt duse mai departe de copii și tineri. Am văzut lucruri inedite, am văzut costume și dârzenia de a le purta cu cinste și nu pot decât să mă bucur. Aceste tradiții sunt chintesența neamului românesc, pentru că, noi,  de sfintele sărbători, ne deschidem ușa larg,  pentru oaspeții dragi și inima pentru speranță bucurie și lumina. Lăsați magia sărbătorilor de iarnă să vă picure în suflet fiori de sfințenie și să primiți cu drag gânduri  de prețuire, realizări depline, sănătate și prosperitate. CRĂCIUN FERICIT și LA MULȚI ANI”,  a spus celor prezenți, senatorul Cristian Resmeriță.

După evoluția trupelor de crai și până la desemnarea câștigătorilor, pe scenă au evoluat Cristian Fodor și Valentin Crainic. În lupta pentru premii s-au înscris zece trupe.

Iată și clasamentul:

Locul III – Craii din cartierul Ștefan și Craii de la Răsărit din cartierul Viitorului – din Lupeni;

Locul II – Craii din Dealul Babii – Vulcan

Locul I –  Craii de la Paroșeni Vulcan; Craii de la Cimpa,  Craii de la Cimpa 1; Craii Moștenitorii – Bărbăteni – Lupeni; Craii de la Câmpul lui Neag;  Craii Vestitorii Domnului –  Lupeni, Craii Momârlanii din Lupeni.

 ”Datinile și obiceiurile străvechi ale oamenilor din Valea Jiului sunt atât de frumoase încât nu trebuie lăsate să se piardă.  De când facem Festivalul Crailor,  sunt 25 de ani și dacă ne gândim că aceste tradiții sunt de sute de ani, eu aș zice de mii de ani, este un lucru deosebit. Se spune că un popor fără tradiții,  nu are viitor. Uite că noi, în Valea Jiului, din fericire, avem aceste tradiții și cred că avem și viitor. Mă înclin în fața celor care au venit să colinde, colindătorilor, dar și în fața celor care au venit să asculte. Este un lucru deosebit pentru noi și sunt bucuros că an de an, nu sunt mai puține, ci mai multe echipe care vin să colinde.  Sunt 10 echipe de crai din toată Valea Jiului, de la Petrila până la Câmpu lui Neag, cele mai multe din Lupeni unde, din fericire, chiar se păstrează acest obicei. Anul acesta avem pentru prima dată o echipă din Câmpu lui Neag și una din Dealu Babii ceea ce ne face să sperăm că în Valea Jiului nu se vor pierde aceste tradiții. Tinerilor le revine misiunea de a culege de la părinți și bunici acest colind al Crailor și de a-l aduce, în pragul Sfintei Sărbători a Crăciunului, în casele oamenilor. Pentru că nu e altă bucurie mai mare de sărbători,  decât să primești colindători și să te poți bucura de mesajul Nașterii Mântuitorului. Datorită celor care înțeleg acest lucru și fac posibil acest eveniment, există ”Festivalul Crailor” și, odată cu el, există încă, un Crăciun autentic,  în Valea Jiului. Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi, invitaților și sutelor de participanți”, a conchis și Emil Părău, coorganizator al evenimentului.

Tradiţiile şi obiceiurile de iarnă  din Valea Jiului vin să întregească frumusețea și istoria locului, cu ajutorul cuvintelor, costumelor tradiționale, care sunt respectate și transmise din generație, în generație, care au  ca ideal menținerea și conservarea vechilor rânduieli, ca  MODEL DE UNICITATE NAȚIONALĂ.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: