Moș Nicolae a adus cadouri pentru copiii din Lupeni

       Cadouri dulci au primit  1500 de  copii preşcolari de la grădiniţe şi şcolarii din ciclul gimnazial de la şcolile de pe raza municipiului Lupeni. Administrația locală de la Lupeni a oferit, în ajun de Moș Nicolae, cadouri copiilor. Printre emisarii lui Moş Nicolae  l-am regăsit şi pe primarul Lucian Resmeriţă, care, cu drag, și cu zâmbetul pe buze, a împărțit cadouri celor mici.

  ”Bucuria sărbătorilor de  iarnă vine, în primul rând, din bucuria pe care o poţi face şi o poţi transmite copiilor, și,  mai ales, în rândul  celor mici. Am trăit clipe de bucurie alături de copiii de la grădiniţele din Lupeni,  cărora le-am adus darurile Primăriei,  oferite cu drag cu ocazia sărbătorilor  și sper ca aceste mici daruri să fie pe placul lor, să se bucure de ele și să aibă parte de sărbători fericite alături de cei dragi”, a transmis primarul Lucian Resmeriță.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele sau cizmuliţele deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, îi ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, îi protejează pe soldaţi pe timp de război.

De-a lungul secolelor s-au spus multe poveşti şi întâmplări despre viaţa şi faptele Sfântului Nicolae, fiind venerat de către creştinii ortodocşi şi catolici şi cinstit de protestanţi. Prin exemplul său de generozitate arătată celor aflaţi în nevoie, în special copiilor, Sfântul Nicolae este un model de viaţă plină de compasiune. În Occident, cultul Sfântului Nicolae, înainte de Reformă, era cel mai puternic cult dedicat unui sfânt nebiblic. Studiile arată că existau peste 2.000 de locaşuri de cult închinate lui în Germania, Franţa şi Ţările de Jos, înainte de anul 1500, potrivit documentarului citat. Sărbătoarea Sfântului Nicolae a început să fie popularizată şi pe tărâm american, începând din secolul al XVIII-lea, ca un prilej în care se făceau cadouri, fără vreun interes comercial. Odată ce latura comercială s-a făcut prezentă şi numele Sfântului Nicolae s-a schimbat treptat în Moş Crăciun (Santa Claus). Numele de Santa Claus este o versiune americană a cuvântului olandez „Sinterklaas”, o formă prescurtată pentru „Sint Nikolaas” (Sfântul Nicolae). Sfântul Nicolae, iubitorul de săraci şi Sfântul ocrotitor al copiilor, rămâne însă un model pentru felul în care creştinii trebuie să trăiască.  În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna cu adevărat.  În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. Copiii mai neascultători primesc lângă dar şi o nuieluşă,  să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

Ella Schreiber

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: