Minerii de la EM Livezeni îşi vor comemora ortacii

 liv comemorare (1) În urmă cu 34 de ani, mineritul românesc a trecut prin cea mai mare tragedie, după cea din 1922 de la mina Ileana din Lupeni. La E.M Livezeni a avut loc o explozie, iar bilanţul a fost unul de neimaginat, mai marii vremurilor de atunci neputând acoperi ţipetele de durere ale rudelor celor prinşi în explozie. Bilanţul exploziei din ziua de 29 noiembrie 1980 a fost următorul: 53 de morţi (38 de mineri şi 15 militari în termen), 27 de răniţi (19 mineri şi 8 soldaţi), 35 de văduve şi 37 de copii rămaşi orfani de tată. La înmormântarea minerilor tunurile propagandei comuniste au funcţionat din plin şi prin faptul că după explozie nu s-a declarat doliu naţional, comuniştii anunţând doar 49 de morţi.

Mina nu iartă niciodată

În statistica sinistră a morţii, atât de încărcată în istoria Văii Jiului, accidentul care a avut loc în 29 noiembrie 1980 la mina Livezeni, ocupă locul al patrulea în topul accidentelor miniere, fiind depăşit doar de accidentul de la Lupeni din 1940 în care au murit 54 de mineri, explozia de la mina Ileana din 1916 când au murit 59 de mineri şi cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului care a avut loc la mina Carolina din 1922, atunci când au murit 82 de ortaci. Mineritul nostru reprezintă un şir neîntrerupt de sacrificii şi trebuie să amintim aici şi jertfa minerilor de la Vulcan din 2001, cea de la Petrila din 2008 şi cea de la E.M. Uricani, factorul uman şi erorile contribuind din plin la aceste nenorociri, ce au îndoliat Valea Jiului.                 În decursul a aproximativ două secole de existenţă, cărbunele din Valea Jiului a fost stropit cu sângele a două mii de mineri care şi-au dat şi îşi vor da viaţa pentru o bucată de pâine. Să ne plecăm frunţile cu pietate în faţa amintirii celor căzuţi la mina Livezeni şi în toate abatajele, în lupta cu forţele nebănuite ale pământului.

Oficialităţi locale şi centrale vor fi prezente vineri, 28 noiembrie 2014, la Mina Livezeni, începând cu orele 10.00, pentru a comemora victimele exploziei, petrecută în urmă cu 34 de ani.(A.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: