Salvamont – un NUME, singurul, care contează și care face cinste țării în lumea salvatorilor montani

             Delegația Salvamont România a participat la lucrările Comitetului Internațional de Salvare Montană CISA IKAR desfășurat în perioada 12 – 16 octombrie în stațiunea Montreux, Elveția, eveniment la care a prezentat materialul „Dronele – noi perspective în salvarea montană” realizat și susținută de către Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România și Ciprian Zamfirescu, Digital Transformation & Innovation Manager în cadrul Vodafone România.

Materialul a descris cele două soluții implementate în acest an de Salvamont România, cu sprijinul Vodafone, soluții unice la nivel mondial: asigurarea semnalului de telefonie mobilă și internet în zonele montane izolate cu ajutorul unui sistem digital complex sol-aer (drona, antena RF, mini-remorca, antena satelit) și Centrul Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone, unde sunt prelucrate fotogramele capturate de drone. Aceste soluții s-au dovedit a fi un mare pas înainte în salvarea montană și un mod excepțional în care inteligența artificială și tehnologia de ultimă generație pot salva vieți.

A fost o acțiune deosebit de importantă, cei aproximativ 100 de membri ai acestui for mondial (instituții, asociații naționale de salvare montană, organizații profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane) din peste 40 de țări de pe toate continentele aducând aici reprezentanți ai acestora pentru a lua contact cu ultimele studii și cercetări în domeniul salvării montane. Participanții au avut ocazia să analizeze, în sala de conferință sau practic, în teren, echipamentele și tehnicile de salvare propuse pentru a fi implementate, având posibilitatea să le aprobe sau respingă prin votul din plen. După aprobare, echipamentele și tehnicile de salvare primesc certificarea oficială a forului, fiind transmise către fiecare țară ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregătire, în dotare și, în final, în acțiunile de salvare. Congresul a reprezintat o oportunitate deosebită pentru salvatorii montani din întreaga lume pentru a realiza schimb de informații și experiență, realizându-se astfel un sistem cât mai performant de salvare montană, care, pe lângă reușita intervenției, să ofere siguranță maximă atât pentru victimă, cât și pentru salvator. Lucrările congresului s-au desfășurat pe cinci comisii principale: tehnica terestră, avalanșe, aero și medicală, delegația României având membri în toate aceste comisii.

Delegația Salvamont România la acest eveniment profesional de mare prestigiu a fost alcătuită din reprezentanți ai serviciilor Salvamont din Argeș, Covasna, Gorj, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Prahova, alături de Ciprian Zamfirescu, delegatul partenerului de tehnologie al Salvamont. Congresul a fost o oportunitate pentru salvamontiștii români de a face schimb de experiență cu alți salvatori montani, cu alte asociații naționale de salvare montană și pe pârtii de schi sau institute de cercetare în acest domeniu. România este apreciată de către organizații similare Salvamont din alte țări,  pentru cadrul legislativ foarte bun și cuprinzător în ceea ce privește desfășurarea activității de salvare montană. De asemenea, este recunoscută și pentru soluția de desfășurare a activității în structură mixtă (angajați și voluntari), pentru sistemul de formare profesională, precum și ca prima țară din Uniunea Europeană care a reușit reglementarea aceste profesii.

Salvamont România este singura structura de salvare din țara noastră membră cu drepturi depline în cele trei mari organizații de salvare: Comitetul Internațional de Salvare montană CISA IKAR , F.I.P.S. – Federația Internațională a Patrulelor de Schi și IEDO – Organizația internațională a salvatorilor cu drone. Astfel, salvamontiștii români se bucură de o reputație foarte bună în rândul țărilor cu servicii de salvare montană și reușesc să mențină întotdeauna aceasta activitate „la înălțime”.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: