Oile vor fi vedetele târgurilor de la finele acestei săptămâni

            O nouă acțiune prin care,  crescătorii de oi din Valea Jiului, care sunt extrem de bine cotați la nivel național și nu numai, sunt așteptați să își expună cele mai de seamă exemplare, la târgul de la Jieț, Petrila. Expoziția va fi însoțită de un spectacol cultural-artistic și o masă tradițională momârlănească.

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara (Unitatea Locală de Decizie) a aprobat prin Hotărârea nr. 40 din 29.08.2022, organizarea  celor două evenimente agrozootehnice (expoziții de ovine) în localitățile Petrila – 04.09.2022 și Hațeg – 05.09.2022.

Fermierii care doresc să participe la aceste expoziții- târguri  trebuie să respecte anumite condiții sanitar veterinare, aprobate de Centrul Local de Combatere a Bolilor.

Acestea sunt și este bine să fie cunoscute:

  1. Accesul animalelor în cadrul evenimentelor agrozootehnice se va face pe bază de tabel în care sunt înscrise date cu privire la numele proprietarului, codul de exploatație, adresa exploatației, numărul de ovine și mijlocul de identificare al animalelor.
  2. Ovinele trebuie să provină de pe raza județului Hunedoara din exploatații indemne, libere de boli infectocontagioase, să nu provină din zone de protecție și supraveghere a focarelor active de PPA și să fie inspectate în prealabil (examinate clinic) de către un medic veterinar de liberă practică, care răspunde de exploatația de origine a animalelor sub raportul programului acțiunilor sanitare veterinare prevăzute în cadrul Programului Strategic aprobat prin HG 1156/2013 și Ordinul Președintelui ANSVSA nr. 35/2016, cu modificările și completările ulterioare.
  3. Transportul ovinelor din cadrul exploatațiilor de origine la locul organizării evenimentelor se va face cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar veterinar după o prealabilă dezinfecție a acestora, însoțite de actul de dezinfecție pentru mijlocul de transport, dezinfecție efectuată sub supraveghere sanitară veterinară.

4.Se va asigura dezinfecția mijloacelor de transport atât la intrarea cât și la ieșirea din locația unde se organizează evenimentele agrozootehnice.

  1. Ovinele prezente la evenimentele agrozootehnice vor fi expuse exclusiv pe terenul propus de organizator (incinta târgului de animale). Este interzisă cu desăvârșire comercializarea ovinelor prezente la aceste expoziții și prezența altor specii de animale.
  2. Vor fi organizate filtre rutiere la intrarea și ieșirea din locația unde se desfășoară evenimentele agrozootehnice, constituite din echipe mixte alcătuite din reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara-Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara-Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: