”România Educată a lui Iohannis se transformă în fiecare zi, într-o Românie a discriminării şi nu putem asista nepăsători la acest fenomen”

               Academicianul Eugen Simion semnalează importanța apărării limbii române: „Limba este primul semn de identitate al unei națiuni. Cine are o limbă, are o țară. Toate națiunile cu o veche civilizație își apără limba”.

Pe 25 august la ora 15.00 a fost lansată o petiţie on line  împotriva Legii Educaţiei şi a ministrului Cîmpeanu şi s-au strâns până acum peste 34.000 de semnături, iar semnarea ei continuă.

În cadrul campaniei ”Uniți pentru Educație” se cere demiterea ministrului Educației  și retragerea noii LEGI A EDUCAȚIEI.  Reprezentanți ai elevilor, ong-uri, cadre didactice, personalități politice, academicieni îi atrag președintelui Klaus Iohannis atenția că, sistemul românesc riscă să se întoarcă în vremuri de tristă amintire, iar proiectele de lege sunt un nou impuls dat celor două mari industrii lucrative din România: industria meditațiilor și a plagiatelor.

„Noi, semnatarii acestei scrisori, îi solicităm președintelui României, domnul Klaus Iohannis, autorul moral al proiectului „România Educată”, demiterea de urgență a ministrului Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, precum și retragerea proiectelor legislative propuse de Ministerul Educației. Credem că este de datoria șefului statului român, ca mediator și apărător al interesului superior al cetățenilor, să se implice direct pentru înlăturarea acestei figuri toxice din Guvernul României, care mimează o reformă în domeniul învățământului pentru a proteja politic noua oligarhie creată în jurul școlilor și universităților românești, care își vede acum puse la adăpost legal afacerile, fraudele și plagiatele. Prin tot ce a făcut, ministrul Sorin Cîmpeanu și-a pierdut orice autoritate și credibilitate necesare pentru a motiva oamenii din sistemul de învățământ să se angajeze într-un proces amplu de reformă. Acesta nu s-a preocupat de pregătirea anului școlar, de furnizarea de manuale, de asigurarea siguranței în școli, de ajutorarea celor mai săraci dintre copiii României, a gestionat catastrofal școala românească în pandemie, a acceptat cel mai mic buget din istoria postdecembristă a României pentru Educație și și-a bătut joc de profesori, atât prin refuzul de a îndeplini creșterile salariale promise, cât și în cadrul așa-ziselor dezbateri pe marginea proiectelor de lege”, susțin semnatarii.

”Legea Educaţiei a ministrului Câmpeanu aruncă în derizoriu sistemul de învăţământ din România”

 PSD consideră că, atunci când legea va ajunge în Parlament, trebuie asigurată o dezbatere cât mai amplă în care să se ţină cont de observaţiile venite dinspre societatea civilă.

”Profesorii sunt reduşi la simpli executanţi, iar „România educată”, cu care preşedintele Iohannis a făcut paradă în campania electorală, rămâne doar o poveste pentru copiii naivi şi neştiutori”, arată deputatul PSD Gheorghe Șimon într-un comunicat de presă.

Societatea civilă contestă această lege, iar membrii Partidului Social Democrat susţin că sistemul de educaţie trebuie să fie unul echitabil pentru toţi elevii, să acorde şanse egale tuturor. În acest context a fost deja formată o comisie de lucru la nivelul PSD, care va analiza şi va propune soluţii pertinente şi viabile.

”Obiectivul PSD rămâne acela de a elimina discriminările şi inechităţile, şi de a asigura fiecărui elev din România accesul egal la educaţie, iar pentru asta vom pune accentul pe sprijinirea elevilor din familiile sărace. România Educată a lui Iohannis se transformă în fiecare zi , într-o Românie a discriminării şi nu putem asista nepăsători la acest fenomen”, a concluzionat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureş.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: