Termocentrala Mintia a fost vândută la prețul de peste 91 de milioane de euro

        Tranzacția, în valoare de 91.236.832 EURO, exclusiv TVA, este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc, Termocentrala Mintia era parte a Complexului Energetic Hunedoara, entitate energetică aflată în insolvență din noiembrie 2019, din cauza datoriilor acumulate în timp.

Cumpărătorul este Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, un important producător global de energie care deține capacități de peste 8500 MW.

Potrivit datelor economice, investitorul care și-a adjudecat acest obiectiv economic are capacitatea de a moderniza și dezvolta mai departe centrala Mintia, un activ de importanță națională strategică. În acest fel, Mintia va rămâne pe harta energetică a României și va trece, în următorii ani, printr-un proces complex transformare ce implică investiții de peste un  miliard de euro.

Încă de la lansarea licitației, ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia, tocmai pentru a garanta viitorul energetic al unității de producere a energiei.

Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă.

Licitația publică a avut loc vineri, 26 august 2022, începând cu ora 12:00, la sediul administratorului judiciar al CEH. Mass Global Energy Rom, companie înființată special pentru această achiziție, a fost singurul ofertant.

Potrivit datelor oficiale, firma Mass Global Energy Rom SRL, vehiculul înființat special pentru preluarea termocentralei Mintia de către holdingul irakian MGH, a fost înființată la începutul lui 2022, cu obiect de activitate ”producția de energie electrică” și cu un capital social de 4,34 milioane lei (un  milion de dolari).

Administratorul societății este iordanianul Saleh Ahmad Esmaeal, iar fondatorii sunt:

Ismail Huda Ahmed, cu domiciliul în Qatar, Doha;

Saleh Ahmad Esmaeal, cu domiciliul în Iordania, Amman;

Esmaeal Mostafa Ahmad, cu domiciliul în Iordania, Amman;

Abdul Ghafar Bishra Rashid, cu domiciliul în Iordania, Amman;

Esmaeal Mohmmod Ahmad, cu domiciliul în Amman,

Esmaeal Zayneb Ahmad, cu domiciliul în Iordania, Amman.

Mass Group Holding Ltd. (MGH), înființată în 1994, este o companie irakiană înregistrată în Insulele Cayman/Marea Britanie, cu sediul central în Amman, Iordania, dar cu principalele activități în Irak.

Este cea de-a patra licitație de valorificare a centralei termoelectrice Mintia, vânzarea efectuându-se la prețul de pornire, respectiv valoarea 91.236.832 Euro, respectiv 100% din valoarea de piață stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvență a Complexului Energetic Hunedoara. Termocentrala Mintia a intrat în conservare anul trecut, în lipsa investițiilor necesare pentru a se alinia la prevederile de mediu ale Uniunii Europene.(E.D.)

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: