Consiliul Județean Hunedoara susține performanța în educație

         La sediul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara a avut loc o dezbatere la care au participat factorii decizionali de la nivelul județului, Ionel Lixandru și Antoneta Bolchiș, secretari de stat în Ministerul Educației, Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Iuliu Winkler, europarlamentar, Natalia Intotero, președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Lucica Muntean, senator, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice și ai unităților de învățământ din județul Hunedoara.

În cadrul acestei întâlniri s-au pus în dezbatere toate  modificările care se doresc a fi aduse Legii

Educației, și orice proces de reformă trebuie să aibă la bază scopul ca rezultatele să influențeze în bine viitorul beneficiarilor direcți, adică viitorul tinerilor.

Consiliul Județean Hunedoara  a susținut  mereu  performanța în educație,  implicându-se de fiecare dată,  prin finanțarea organizării olimpiadelor și concursurilor școlare, dar și prin premierea elevilor care au obținut rezultate deosebite.

”Am făcut demersuri pentru modificări legislative în vederea asigurării unei forme de finanțare, de subvenție, acolo unde operatorii sunt tentați să abandoneze trasee pe care le consideră nerentabile. Din păcate, demersul nostru nu a fost agreat. Se propune prin noua Lege ca transportul să fie asigurat de către Consiliul Județean, cu sume „de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, alocate cu această destinație” . Dacă această sarcină va fi predată consiliilor județene fără a primi și banii pentru plata navetei elevilor, atunci vom avea o problemă. În cadrul întâlnirii, am primit asigurări din partea ministrului Sorin Câmpeanu, care a intervenit on-line, că problema finanțării va fi rezolvată astfel încât să nu împovăreze bugetul județean. Un punct foarte important pe care consider că trebuie să punem accent este asigurarea asistenței medicale în școli. Trebuie să ne asigurăm că generațiile de mâine vor crește sănătos, înțelegând că PREVENȚIA este mai importantă decât tratamentul. Pentru asta avem nevoie de o educație sanitară și de o grijă mai mare față de elevi. Abandonul școlar este o altă problemă cu care se confruntă societatea românească. Programul prin care elevii primesc o masă caldă trebuie extins prin identificarea surselor de finanțare astfel încât, copiii care provin din familii cu probleme financiare să poată beneficia și de acest stimulent pentru a putea continua studiile.

Ca părinte și ca bunic, pot spune că nimic nu este mai important pe lume decât să știi că fiul sau fiica ta, nepoții tăi, au parte de o educație corectă, de un sistem de învățământ care să le ofere șanse, indiferent de talent sau înclinații spre un domeniu sau altul și, cel mai important, că vor crește sănătoși. Da, este și rolul familiei să facă aceste lucruri, dar să nu uităm că școala este a doua familie. Dacă noi, acasă, îi pregătim pe copii să devină oameni buni și educați, școala are menirea de a-i pregăti să devină profesioniști în domeniile de activitate pe care le vor alege. De aceea, vă îndemn să tratăm cu maximă responsabilitate aceste modificări ale legislației, ținând cont de realitățile prezentului și de provocările viitorului, pentru a le oferi copiilor noștri șansa la o viață mai bună, aici, acasă, în România!”, a subliniat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: