Avem PLAN NAȚIONAL DE COMBATERE A CANCERULUI

            Ne bucurăm că suntem printre inițiatorii proiectului “Împreună Învingem Cancerul” / “Together we beat Cancer” care susține un pas atât de important pentru pacienții români și pentru sistemul de Sănătate.

Mesajul din cadrul evenimentului de lansare al proiectului,  al doamnei Stella Kyriakides, Comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, arată încă o dată angajamentul tuturor celor implicați: „Felicit România pentru lansarea, doar cu o săptămână în urmă, a Planului său național de combatere a cancerului. Planul oferă o viziune pentru o societate sănătoasă, pentru generațiile prezente de români dar, totodată, și pentru generațiile viitoare. Comisia Europeană va sprijini acest efort în toate etapele sale.”

În data de 3 februarie 2021, Comisia Europeana a lansat Planul European de Combatere a Cancerului, structurat pe patru domenii majore de acțiune (prevenție, depistare timpurie, diagnostic și tratament, îmbunătățirea calității vieții), cu o finanțare de aproximativ patru  miliarde euro. De asemenea, se dorește crearea unui Centru de cunoștințe privind cancerul, în vederea realizării unui sprijin real în domeniul cercetării și inovării.
Planul European de Combatere a Cancerului , recunoaște valoarea medicinei personalizate pentru managementul cancerului, pentru cei 4 piloni ai planului: prevenție, depistare precoce, tratament și calitatea vieții: “Medicina personalizată – adaptată situațiilor și nevoilor individuale” – a schimbat radical prognosticul pacienților cu cancer. Între timp, cercetarea și inovația, precum tehnologiile mRNA, alături de tehnologiile digitale, au stimulat substanțial înțelegerea asupra modului în care apare și progresează cancerul, dar și asupra prevenirii, diagnosticului și tratamentului cancerului…. Combinația inteligentă dintre datele privind sănătatea și noile tehnologii răspunde dezvoltării exponențiale a medicinei personalizate, care devine un instrument puternic de abordare a cancerului prin strategii de prevenire și tratament personalizate, astfel încât pacienții să primească terapiile care funcționează cel mai bine pentru ei și să nu se irosească bani pe tratamente folosind principiul încercare-eroare.

Bazându-se pe ceea ce UE, Statele Membre, profesioniștii din domeniul sănătății, industria și organizațiile de pacienți au realizat deja, Planul european de combatere a cancerului va folosi potențialul remarcabil al noilor tehnologii și al progresului științific, inclusiv cunoștințe despre comorbidități, dar și din științele sociale și comportamentale, pentru a aborda mai bine cancerul de-a lungul întregului traseu al pacientului și de-a lungul evoluției bolii, prin flagship-urile și acțiunile sale. UE se află într-o poziție unică de a maximiza acest potențial prin punerea în comun a cunoștințelor științifice, a cunoștințelor, a datelor și a puterii de calcul pentru a dezvolta soluții inovatoare și personalizate care să beneficieze pacienții cu cancer. Prin toate acțiunile sale, Europa a demonstrat că lupta împotriva cancerului este o prioritate în UE, iar strategiile europene împotriva cancerului la care am lucrat și eu îndeaproape alături de comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, au obiective clare pentru rezultate ambițioase pe care le dorim cu toții. Avem la dispoziție deja mai multe instrumente care să ne ajute să luptăm eficient cu boala: Planul European de Cancer;  Misiunea de lupta împotriva cancerului din Programul Orizont Europa;  Programul de sănătate EU4Health care sprijină accesul la screening, diagnostic precoce, tratament și îngrijire pe tot parcursul vieții pacienților.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: