DIRECȚIA GENERALĂ DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI PROTECȚIA COPILULUI HUNEDOARA PROTEJEAZĂ VICTIMELE VIOLENȚEI DOMESTICE

COMUNICAT DE PRESĂ

             Data de 25 Noiembrie a fost aleasă de  Adunarea Generală a Națiunilor Unite să fie Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Începând cu anul 2000 guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale și neguvernamentale organizează evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.

Evenimente grave, ca violența conjugală se petrec din ce în ce mai des în societatea românească. Din ce în ce mai des strigătul de ajutor al victimelor se face auzit, mai ales în ultimul an, când situația pandemică a aruncat în aer toate normele după care ne orânduiam viața. Momentele de izolare la domiciliu,  distanțarea socială,  munca la domiciliu, închiderea școlilor și a altor instituții de învățământ, lipsa unor facilități de petrecere a timpului, diminuarea resurselor financiare, fac parte din imaginea de ansamblu a societății actuale în care relațiile familiale tind să se fragilizeze  din ce în ce mai mult și să  devină  încordate,  putând îmbrăca diferite forme de violență domestică.

Situațiile de violență domestică nu pot fi evitate întotdeauna. De aceea, victimele violenței domestice  trebuie să identifice și să folosească o serie de strategii.  Ele trebuie să înțeleagă că, de fiecare dată, partenerul  promite că se va schimba dacă iartă și dacă rămân împreună, însă, trebuie să fie conștiente că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Înțelegerea, eforturile, răbdarea, resemnarea și acceptarea acestei stări de fapt nu vor contribui niciodată la schimbarea definitivă a situației, ci, doar uneori, la aplanarea unor dispute. Nu pot deține controlul asupra modului în care acționează partenerul, însă,  pot interveni și pot să planifice  modul în  care acționează într-o situație de violență domestică  pentru a rămâne atât ele, cât și copiii în siguranță.  Trebuie să iasă din cercul vicios al violenței, să se separe de agresor și să devină independente. Există oameni care le pot ajuta,  instituții și organizații neguvernamentale care le pot oferi sprijin pentru a depăși situația de criză prin serviciile sociale specializate.

Pentru cele care simt că speranța pălește cu fiecare palmă, pumn sau cuvânt greu, specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara  marchează Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor oferind un sprijin, o încurajare și o soluție: servicii specializate pentru victimele violenței domestice. În cadrul implementării proiectului Venus – Împreună pentru o viață în siguranță! se oferă servicii de găzduire pe termen lung într-o Locuință protejată pentru victimele violenței domestice, consiliere psihologică, consiliere și acompaniere vocațională, facilitarea accesului la cursuri de calificare, consiliere juridică, până la ieșirea din situația de vulnerabilitate.

Toate persoanele care au trecut sau trec prin episoade de violență domestică pot beneficia de aceste servicii înființate în premieră în România. Așadar, dacă sunteți victimă a violenței domestice sau cunoașteti o persoană care trece prin astfel de momente, apelați nr. de telefon 0254 233340 – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara. Împreună reînviem spiritul de solidaritate în comunitate.

Oprește violența domestică!  Sterge-ți lacrimile!

Cere sprijin!

 

Director General,

Geanina Marina IANC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: