”Misiune îndeplinită!” au raportat militarii români la repatrierea din Afganistan

             Drapelul Național al României a fost coborât în cadrul unei scurte ceremonii, desfășurată în Baza Aeriană Bagram. Prin acest eveniment a fost marcat sfârșitul misiunii ultimului contingent românesc prezent în Afganistan.

La ceremonie au fost prezenți comandantul Bazei Aeriene Bagram, colonelul Michael Scarpulla, subofițerul de comandă al bazei, Jacobs Smith și subofițerul de comandă al Task Force ,,Polar Bear”, William Cartagena-Vasquez. Din partea contingentului românesc au participat seniorul național al României în teatrul de operații din Afganistan, general de brigadă Iulian Daniliuc, șeful echipei de legătură al Comandamentului Forțelor Întrunite, colonelul Ștefan Câmpean, comandantul Batalionului de Protecție a Forței ,,Jderii”, locotenent-colonelul Vasile Mironescu, precum și militari din ultimul contingent românesc prezent în Afganistan.

Drapelul României a fost adus în țară odată cu sosirea din Afganistan a ultimilor 140 de militari români.

Reamintim faptul că Batalionul de Protecție a Forței ,,Jderii”, cea mai numeroasă structură de trupe românești, a fost dislocat în Afganistan în luna februarie a acestui an. În această perioadă, batalionul a acționat pe două baze militare, Kandahar și Bagram, ca urmare a redimensionării misiunii NATO ,,Resolute Support”. În luna mai, Baza Aeriană Kandahar, una din cele mai importante locații de aici în care au acționat militarii români de-a lungul celor 19 ani, a fost predată forțelor de securitate afgane. O parte din militarii batalionului au ajuns în țară, iar o altă parte și-au continuat misiunea în Baza Aeriană Bagram din Nordul Afganistanului.

Din anul 2002 și până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forțelor pentru Operații Speciale și structurilor de Informații Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operații din Afganistan.

Azi noapte ultimul detașament s-a întors acasă, încheind 19 ani de misiune neîntreruptă a Armatei României în acest teatru de operații. Sunt două decenii în care instituția responsabilă cu apărarea țării a dovedit, prin misiunile îndeplinite de unitățile de manevră ale Forțelor Terestre, precum și de alte elemente din întreaga structură de forțe, că România s-a impus și a fost recunoscută ca un partener credibil, serios și relevant în cadrul comunității aliate și internaționale.

Angella Dumitrașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: