Nedeia de Rusalii, la poale de Parâng

          Cu tot avântul modernizării vieţii cotidiene, familiile de jieni din Livezenii Petroşaniului nu au renunţat la patrimoniul de valori tradiţionale moştenite.

Zona Văii Jiului şi oamenii locului, momârlanii organizează aşa zisele nedei, care sunt un obicei precreştin pe care l-au încreştinat şi l-au adaptat conform nevoilor.

Am participat alături de colegul Mihai Bodogan la Nedeia Momărlanilor de la Poiana Izvor de la Mlaștină, sus la poale de PARÂNG.

Zona este mirifică, sălbatică pe alocuri și puțin cunoscută. Ea poate deveni o atracție pentru turiștii iubitori de natură, de produse tradiționale, dacă și interesul administrației locale ar fi mult mai mare și s-ar amenaja corespunzător drumul forestier, care, din păcate este acum într-o stare jalnică, din cauza celor care exploatează masa lemnoasă. Și, este o variantă de acces către Parâng, mult mai spectaculoasă.

Chiar dacă noi, cei din presă fcem eforturi considerabile să promovăm zona, momârlanii din zonă, care dețin proprietăți la poale de Parâng, se descurcă și ei cum pot, pentru că sunt oameni gospodari și vrednici, fac totul pe cheltuială proprie, pentru a duce mai departe tradițiile locului.

Gazdele, fam. Rafila și Fabian Drăgănescu, dar și invitații lor au purtat straie populare.

A fost un prilej de întâlnire între membrii comunităţii, oaspeţii veniți din Valea Jiului, fiind invitaţi de gospodarii locului să le onoreze masa şi să deguste din tradiţionalele bucate care se oferă cu acest prilej şi care, au fost pregătite de cel mai vrednic dintre bărbaţii pricepuţi într-ale gastronomiei, un fost subofițer, Mitu Lascău.

La zi de mare sărbătoare creștină, de Rusalii, momârlanii au adus și în an cinstire tradițiilor locale și strămoșilor acestor minunate locuri. În popor se spune că:  ”dacă plouă, avem bucate”.

Ploaia nu i-a împiedicat pe cei prezenți să joace câte o învârtită și jiene, dar și jocul fetelor de la Căpâlna.

Nu am regizat nimic, totul a fost spontan.

Iar noi, am vrut să-i gratulăm pe acești oameni minunați cu un mic gest din partea CLUBULUI DE PRESĂ, oferindu-le câte o ”DIPLOMĂ DE EXCELENȚĂ”, pentru curajul și abnegația de a duce mai departe ceea ce strămoșii ne-au lăsat, tradițiile, portul și gastronomia locului.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: