Salvatori, dar și instructori de schi

             De la debutul sezonului de schi 2020-2021, echipa Salvamont Lupeni a intervenit în aproximativ 198 de cazuri, pentru turiștii care s-au accidentat, rătăcit sau care au trebuit să fie evacuați. Pentru majoritatea dintre persoanele accidentate a fost nevoie și de intervenția echipajelor SMURD/SAJ, pentru evacuarea din stațiune către unitatea de primiri urgențe.

”Practicarea sporturilor de iarnă presupune responsabilitate, atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru a celor din jur!” se arată în mesajul salvamontiștilor din Lupeni.

Ei sunt salvatori, dar au  devenit și instructori de schi, pentru 60 de beneficiari ai Asociației Salvați Copiii- filiala Hunedoara.

 Ne-am propus, împreună cu Salvați Copiii, ca în fiecare sâmbătă sau duminică, pe șase serii, să încercăm să rulăm 60 de copii în vederea inițierii în ceea ce se cheamă alunecarea pe zăpadă, adică cu schiatul. Salvamont Lupeni este partener cu Primăria Lupeni”, a  ținut să transmită  George Resiga, șeful formației Salvamont.

Copiii sunt  dornici să învețe cum să alunece cât mai ușor cu schiurile. Unii au pus picioarele în clăpari pentru prima dată și au spus că nu vor uita niciodată sentimentul de a sta pe schiuri.
Programul destinat copiilor, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, este finanțat de PEPECO România. În județul Hunedoara, Salvați Copiii a înființat două centre dedicate copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, unul în Petrila, înființat în 2010, iar altul în Lupeni, înființat în 2012. Rolul acestor centre este de a diminua impactul negativ, asociat migrației părinților asupra copiilor rămași acasă, prin oferirea unor servicii complexe pentru acești copii și pentru persoanele în grija cărora au rămas.
Copiii, beneficiari ai centrelor beneficiază de sprijin pentru efectuarea temelor și pregătire școlară suplimentară, activități de socializare și de petrecere a timpului liber, activități de consiliere socială și psihologică, educațională, suport material acolo unde este cazul și, în funcție de posibilitățile fiinanciare, alimente, îmbrăcăminte și rechizite. De asemenea, la nivelul tuturor localităților din județul Hunedoara s-au realizat campanii de informare cu privire la obligațiile legale care le revin părinților atunci când pleacă în străinătate și lasă copiii în grija altor rude. De-a lungul timpului, peste 4.000 de persoane au fost informate și peste 180 de copii au beneficiat de activitățile desfășurate în cele două centre.

Ella Schreiber

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: