Valea Jiului se transformă în zonă metropolitană

           Conducerea Asociației Municipiilor din România a participat marți, 19 ianuarie, la o întâlnire cu domnul Florin Cîțu, Prim-ministrul României și cu domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul dezvoltarii, lucrărilor publice și administratiei, pe tema Bugetului de stat pe anul 2021.

           Pe agendă s-au aflat următoarele teme: legea bugetului de stat pe anul 2021; reluarea și finalizarea procesului de descentralizare; modificarea Codului Administrativ; evaluarea cadrului instituțional privind funcționarea PNRR –  Planul Național de Redresare și Reziliență; finanțarea burselor și a transportului elevilor; modificarea legislației privind achizițiile publice pentru dotarea și intretinerea centrelor de vaccinare; legea salarizării, etc..

Începând cu ianuarie 2021 cheltuielile pentru indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul Municipiilor si sectoarelor municipiului Bucureşti, drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, sistemul de protectie a copilului, se vor finanta astfel:  90% de la bugetul de stat și  10% din bugetele locale, iar guvernul va reglementa componenta comisiilor de evaluare a dosarelor pentru persoanele cu handicap și va include în acestea reprezentanții municipiilor.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA)  va relua și va accelera procedurile privind transferul bunurilor, imobilelor, terenurilor din domeniul public / privat al statului, către autoritatile locale; va elabora o lege sectorială pentru transferul bunurilor imobile aflate în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului ( MTS ) către municipii; va urgenta procedurile de transfer ale acestora și va permite cadastrarea și intabularea bunurilor după transferul acestora către municipii;  va colabora cu AMR pentru modificarea prevederilor Codului Administrativ.

În cadrul întâlnirii s-a agreat elaborarea unui proiect al “Legii zonelor metropolitane“ care va fi susținut de Guvern. Valea Jiului va fi  și ea inclusă, mai ales că are acum statul special, fiind  parte componentă a zonelor de tranziție la nivel European.

S-a acceptat propunerea AMR privind analizarea creșterii plafonului actual pentru autorizarea tragerilor din finanțările rambursabile, care este în prezent de 1.200 mil. lei, pentru anii 2021/2022 / 2023. (Autorizarea tragerilor se face prin Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale – CAIL).

Suportarea costurilor burselor și a transportului public pentru elevi  va fi făcută de către Guvern.

Florin Citu, premierul României, a asigurat primarii de municipii, referitor la consultarea în elaborarea ghidurilor, pentru programele cu finanțare europeană care fac parte din acordul de parteneriat dintre România și Comisia Europeana, aferente perioadei de programare 2021-2027 și pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.

Președintele AMR, domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, l-a asigurat pe  premier, de susținerea AMR a inițiativelor guvernamentale care privesc reforma statului , insistând asupra respectării principiilor europene consacrate referitoare la subsidiaritate, autonomie locală și transferurile de responsabilități către municipii, doar cu asigurarea sursei de finanțare.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: