Decizia CCR: Guvernul Cîțu trebuie să aplice legea și să mărească pensiile

   Curtea Constituțională a anunţat oficial în cursul după-amiezei de miercuri că a admis sesizarea Guvernului Orban la legea adoptată de vechiul Parlament, care ar fi majorat pensiile cu 40%. 

     În calitatea sa de parlamentar ales din Valea Jiului,  senatorul Cristian Resmeriță a militat mereu pentru recunoașterea muncii celor care au lucrat în  subteranele minelor și datorită inițiativelor legislative,  devenite ulterior legi, s-a făcut dreptate  pentru această categorie socială.

Legile care-i poartă numele, sunt legi prin care, drepturile de pensie ale minerilor au fost recalculate și au crescut  în mod  considerabil, special pentru minerii disponibilizați de la minele care sunt pe închidere (Lupeni și Lonea) ce pot acum, cere dreptul la pensie la 45 de ani, chiar dacă au numai 15 ani vechime în subteran sau prin care, toți salariații care domiciliază de peste 30 de ani în Valea Jiului și  mai multe localități hunedorene,  pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizare.

Iată cum explică oficial CCR decizia dată:

„Curtea a reţinut, în esenţă, următoarele:

– art.I pct.8 din legea criticată abrogă art.42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1.442 lei], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, în forma sa iniţială ”care prevedea o valoare a punctului de pensie de 1.775 lei”.

Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ în privinţa valorii punctului de pensie.

Abrogarea pură şi simplă a art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzătoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, ar fi generat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.47 alin.(2) din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, și nu ordonanța.

În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilită prin art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020″.

              ”Cu ceva timp în urmă, Guvernul a cerut Curţii Constituţionale să pună în afara Constituţiei legea pentru creştere pensiilor, nu pentru că ar fi fost neconstituţională, ci pentru că miniştrii de dreapta nu pot rezolva finanţarea acestei creşteri. Miniştrii ocupă aceste funcţii tocmai pentru a face ca lucrurile să meargă, nu pentru a împiedica înfăptuirea lor, cum este şi mărirea cu 40% a pensiilor românilor. Orice om de bun simţ ştie că, dacă ocupă o funcţie care îl obligă să rezolve lucrurile şi nu le rezolvă, trebuie să plece din acea funcţie şi să-l lase pe altul mai bun,  să facă treaba aşa cum se cuvine. Dacă nu sunt găsiţi banii pentru mărirea pensiilor, nu înseamnă că ei nu există, ci, că, guvernanţii ori nu îi văd, ori îi folosesc la cu totul altceva. Curtea Constituţională le-a spus verde-n faţă că trebuie să respecte legea care măreşte pensiile cu 40% şi nimic altceva. Am avut dreptate, atunci când ne-am gândit să îmbunătăţim veniturile milioanelor de români care au muncit o viaţă pentru această ţară. Și m-am zbătut pentru drepturile pensionarilor, în special, pentru cei din Valea Jiului.  Mă bucur că fac parte dintre parlamentarii social democrati,  care au contribuit şi în acest fel la creşterea nivelului de viaţă, al celor aflaţi la pensie după zeci de ani de muncă şi de contribuţie la veniturile realizate de statul român”, a spus senatorul Cristian Resmeriță.

”Guvernul Cîțu trebuie să aplice legea și să mărească pensiile părinților și bunicilor noștri, nu să se plângă toată ziua că nu are bani, în timp ce se împrumută masiv! Sarcina Guvernului este aceea de a identifica și pune în practică soluții și politici economice care să ducă la creșterea încasărilor la bugetul de stat, din care să fie plătite pensiile și drepturile românilor!”, a conchis senatorul Cristian Resmeriță.

Guvernul a contestat la Curtea Constituțională legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020. În acest moment, se așteaptă publicarea deciziei motivate a Curții Constituționale. Legea va merge spre promulgare la președintele României, care are posibilitatea să solicite reexaminarea acesteia de către Parlamentul României.

„Parlamentul se va pronunța pe ceea ce este de făcut pe viitor. În ceea ce privește pensiile, e important să avem echitate, contributivitate în sistem. Atunci când vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele să poată fi plătite, iar sistemul de pensii să rămână sustenabil. Aplicarea creșterii de 40%, declarată constituțională, ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, ceea ce este imposibil de susținut în acest moment”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: