Schiatul este un sport ce trebuie privit cu RESPONSABILITATE

               Având în vedere numărul mare de accidente care au avut loc pe pârtiile din Straja, Salvamont Lupeni a lansat în mediul online un apel către iubitorii sporturilor de iarnă, de a păstra anumite reguli.

Au existat fracturi de braț, fracturi de antebraț, fracturi de picioare. Mai grav au fost două traumatisme craniene, unul foarte grav, cu pierderea cunoștinței, în timp ce al doilea mai ușor și fără pierderea cunoștinței. Un alt caz mai grav a fost o fractură dublă de tibie-peroneu.

Afluența de turiștii fiind mai mare, normal că a crescut și numărul de cazuri față de anul trecut. Accidentele se întâmplă, în primul rând, din cauza intersectării schiorilor cu cei care practică snoawboard. Se ciocnesc uneori, deoarece unii sunt neatenți, iar cea mai mare problemă este că cei din vale, de pe pârtie, nu fac loc și nu se feresc din calea celor ce vin de sus. Apoi, mai avem solicitări să intervenim în zone unde nu sunt pârtii amenajate. Ce se întâmplă???…  Unii se aventurează cu schiurile în afara zonei schiabile. Plecând de pe pârtie, e normal să pățească câte ceva, în condițiile în care, din cauza lipsei de zăpadă pe anumite porțiuni, dau de iarbă sau de pietre. Natura nu a reușit anul acesta să acopere peste tot cu strat de zăpadă de minim 10-15 cm, iar ei virează și hopa cu schiurile în sus! Mi-e necaz când văd că unii nu înțeleg, dar n-avem ce face. Intervenim și gata, dar,  bine că n-au fost cazuri foarte grave până acum,  din cauza acestui aspect.  50% din accidentele de pe pârtiile de schi  sunt generate  și de erorile produse de începători care nu au cunoștințele de bază”, a ținut să declare George Resiga, șef formație Salvamont Lupeni.

În Straja, în acest sezon, există două permanențe de salvamontiști, formate din două echipaje a câte opt oameni fiecare, mai exact șase salvamontiști pe echipă, plus doi aspiranți tot pe echipă. Ele se rotesc la 24 de ore, asigurând toată stațiunea.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: