Guvernul va modifica legea energiei electrice

      Guvernul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, și va stabili clar ce trebuie să facă furnizorii de energie cu cei 6 milioane de clienți casnici care pe 31 decembrie erau încă pe piața reglementată. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat  că: ”prin crearea unei piețe concurențiale clientul trebuie să fie în centrul problemei, nu furnizorul” .

După scandalul facturilor la energie mai mari cu 25% pentru consumatorii care nu vor avea timp să aleagă o ofertă de pe piaţa concurenţială şi vor rămâne la tarifele de pe piaţa universală şi după ce am văzut acele cozi la furnizorii de energie electrică, abia acum oficialii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul energiei şi cei ai Consiliului Concurenţei caută soluţii şi lucrează la un ordin care să vină în sprijinul celor șase  milioane de consumatori. Consumatorii vor fi trecuţi direct pe preţul concurenţial, cel mai mic din ofertele actualilor furnizori. De exemplu, dacă încă sunteţi pe piaţa reglementată, atunci furnizorul pe care îl aveţi va trebui să vină spre dumneavoastră cu oferta cea mai mică pe care o are pe piaţa concurenţială. Dacă timp de  șase  luni nu optaţi pentru oferta sa şi nici nu alegeţi un furnizor de pe piaţa concurenţială, atunci, veţi rămâne la acelaşi furnizor pe care îl aveţi acum şi la aceeaşi factură.

„Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele într-o lună, două sau într-un anumit termen, ci oblig furnizorii să ofere cele mai bune prețuri la energie, în așa fel încât consumatorul să beneficieze de cea mai bună ofertă. E vorba de gândire, de concepția de la început a acestui market design. Noi acum creăm o piață concurențială, o gândim. Păi dacă o gândim și-i facem un market design, atunci pornim de la premisa că avem în centrul acestei piețe clientul, nu furnizorul!(…) Furnizorul trebuie să spună: dacă vrei să rămâi la mine, ai oferta asta, dacă nu vrei să rămâi, poți pleca. Dacă nu te muți între timp, îți rămâne această ofertă. Așa trebuie făcut, nu să ma duc eu să caut, eu să am timp să caut, dar până găsesc, să am cea mai bună ofertă a furnizorului meu, nu pe cea mai scumpă. Acesta este principiul asupra căruia am căzut de acord cu ANRE și Consiliul Concurenței, principiul este concurențial, să existe prețul comercial cel mai bun la furnizorul cu care am deja contract pe o perioadă de timp. În acest timp, de 6 luni să spunem, furnizorul meu trebuie să ma informeze de toate ofertele sale, dar și ceilalți pot veni către mine către mine cu ofertele lor. Eu pot rămâne sau pot pleca. (…) După ce se va modifica, probabil în această săptămână, nu mai e nicio grabă cu schimbarea contractelor. Pentru că nu mă mai ține nimeni într-un preț de serviciu universal mai scump, ci beneficiez de la furnizorul meu actual de cea mai bună ofertă și apoi am tot timpul, șase luni, zece luni, să mă gândesc până când vine o ofertă mai bună. Iar aici va interveni autoritatea de reglementare, pentru că în mod cert clientul trebuie să aibă un contract. Putem folosi contractul de serviciu universal, dar pe acest contract omul nu va plăti prețul de serviciu universal, ci la final, lună de lună, va plăti concurențial”, a   declarat ministrul Energiei, Virgil  Popescu.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: