Serviciul Salvamont, sprijinit de autoritățile locale din Lupeni

                Creșterea calității serviciilor turistice oferite celor care aleg stațiunea Straja Lupeni ca destinație de vacanță constituie o preocupare permanentă a autorităților publice locale. Serviciul Public Salvamont Lupeni care asigură permanența în stațiunea Straja a fost acreditat profesional în 2017,  pentru o nouă perioadă de 5 ani.

Pentru a veni în sprijinul salvatorilor montani, administrația publică locală va achiziționa pentru aceștia  o centrală termică. Este vorba de o centrala termică pe gaz de 35 Kw pentru Centrul Operațional Salvamont situat pe strada I.L. Caragiale, municipiul Lupeni. Puțin peste 6000 de lei este investiția.

“Fără Salvamont noi nu reușim să facem nimic în stațiunea Straja. Fără ei exista posibilitatea să intrăm într-o sițuatie în care nu puteam să acordăm ajutor oamenilor”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Serviciul public Salvamont Lupeni a luat fiinţă în anul 1980 şi de-a lungul anilor s-a intervenit în peste 20.000 de acţiuni de salvare şi funcţionează în conformitate cu Legea 755/ 2001, cu HG 77/2003 şi Legii 229/2003. Pentru buna desfăşurare a activităţilor Salvamont Lupeni, prin hotărâre de consiliu  s-a aprobat înfiinţarea unui Centrul operaţional Salvamont la fosta popicărie.

Aici,  salvamontiştii îşi pot adăposti echipamentul. Conform legii, Serviciul public Salvamont Lupeni are următoarele atribuţii: patrularea preventivă în zona montană din partea nordică a Munţilor Vîlcan între Defileul Jiului, Cumpăna Apelor, Jiu-Cerna şi partea sudică a Retezatului, începând din Curmătura Bucurii. Aceştia asigură permanenţa în punctele şi refugiile Salvamont, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare şi transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară, căutarea persoanei dispărute, etc.

Salvamont Lupeni are aptitudinea şi competenţa în a interveni la următoarele accidente montane: canyoning, rafting, salvare speologică, personal specializat în salvare aero, specialişti în acţiunile de salvare în caz de avalanşă, în cazul persoanelor dispărute în zona montană, etc.

Ella Schreiber

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: