Lucian RESMERIŢĂ: ”Tragedia de la Piatra Neamț ne demonstrează încă o dată cât de necesare sunt investițiile în spitale”

           Au fost momente de coșmar la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde zece bolnavi de COVID-19, în stare gravă, au murit sâmbătă seară într-un incendiu care a cuprins secția de terapie intensivă. Bolnavii, intubați și captivi în paturile unde se dau cele mai grele lupte pentru viață, n-au avut practic nicio șansă.

”Tragedia de la Piatra Neamț ne demonstrează încă o dată cât de necesare sunt investițiile în spitale. Pentru mine ca primar întotdeauna sănătatea oamenilor a fost prioritară, astfel că Primăria Municipiului Lupeni a alocat fonduri importante pentru modernizarea si dotarea Spitalului Municipal Lupeni, spital care tratează și bolnavi de COVID. Am solicitat conducerii Spitalului Municipal Lupeni să efectueze împreună cu ISU un control amănunțit al tuturor instalațiilor și al aparaturii din dotare.
Spitalul a fost modernizat si dotat in ultimii ani cu aparatură performantă, anul acesta am achiziționat aparatură în valoare de șase  milioane lei din fonduri europene pentru Sectia ATI, atât pentru tratarea bolnavilor de COVID cât și a tuturor bolnavilor care au nevoie de un astfel de tratament. Condoleanțe familiilor îndoliate de la Piatra Neamț!”,
a ținut să  transmită primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

În spitalul unde s-au petrecut scenele de groază, oamenii vorbesc despre un scurt-circuit care ar fi aprins tuburile de oxigen de la ATI. Iar alții spun că o lumânare, pusă la căpătâiul unui bolnav, ar fi declanșat iadul. Niciuna dintre ipoteze nu e confirmată până acum. La cercetări participă și specialiști din cadrul INSEMEX.

Potrivit unor surse din anchetă, incendiul a izbucnit de la un injectomat şi s-a extins rapid la sursa de oxigen. Ar fi urmat o deflagraţie puternică, iar incendiul s-a extins în salon.

În aproape zece luni, cu împrumuturi făcute cât pentru cinci ani, cu bani de la UE pentru aparatura medicală, echipamente și medicamente guvernul nu a reușit să crească siguranța în sănătate!
Indiferent care a fost cauza: neglijență, oboseala cadrelor medicale, defecțiune tehnică, tragedia este că au murit oameni!

Medicul de gardă, un bărbat de 48 de ani, a încercat din răsputeri să-și salveze pacienții, dar s-a ales cu arsuri grave pe aproape jumătate din corp. Acesta a  fost transferat cu  un avion al Ministerului Apărării în Belgia, într-un spital care a tratat și o parte dintre arșii de la Colectiv. Procurorii încearcă acum să afle care a fost cauza tragediei.

”Dumneavoastră aveți deciziile, noi muncim, salvăm pacienții, dar așa NU se mai poate! Nu avem destule paturi pentru marii Arși, muncim în spitale vechi, facem sacrificii, dar STOP și hai să construim! Nu s-a făcut de la Revoluție până acum, nu este bine, dar haideți măcar acum, după această tragedie să facem lucruri gândite, organizate, planificate și urmărite astfel încât să nu se mai întâmple astfel de tragedii”,  se arată și  în comunicatul  Colegiului Medicilor din România.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: