Bani europeni pentru modernizarea infrastructurii de învăţământ profesional şi tehnic la Lupeni

               O altă veste bună au primit in aceste zile  lupenenii. Una dintre cele mai reprezentantive unități de învățământ din localitate, Liceul Tehnologic, va intra în reabilitare, modernizare și dotare. Chiar așa se intitulează și proiectul aprobat de ADV Vest.

Cu o vechime de peste 101 ani de învăţământ profesional şi tehnic, liceul lupenean se poate mândri cu o carte de vizită impresionantă, care cuprinde deopotrivă generaţii mai vechi sau mai noi de cadre didactice, foşti sau actuali elevi, comunitatea locală, fără de sprijinul căreia această unitate nu s-ar fi putut dezvolta.

”Învăţământul profesional şi tehnic este centrat pe formarea personalităţii autonome şi creative a elevilor, asigurând o pregătire de înaltă calitate, bazată pe cunoştinţe de cultură generală şi formarea de competenţe profesionale, care să le permită elevilor exercitarea unei profesii în domeniul lor de pregătire, continuarea studiilor în învatamântul superior sau realizarea propriei afaceri. Astfel, în cadrul activităţilor aplicative din clasă, şi la stagiile de pregătire practică la agenţii economici se formează deprinderile şi priceperile necesare practicării unei meserii. Diferitele parteneriate încheiate între şcoli şi agenţii economici oferă oportunităţi elevilor de a învăţa despre muncă, prin muncă şi pentru muncă. Prin deschiderea lor la colaborare, agenţii economici devin parteneri activi, alături de şcoală, în procesul de a crea tineri competenţi integraţi pe piaţa muncii. O şcoală nu poate avea rezultate notabile fără sprijinul comunităţii fără o legătură permanentă, constantă între autorităţile locale şi reprezentanţii şcolii. Iar acum, odată cu demararea noului proiect, de reabilitare, modernizare și dotare a Liceului Tehnologic reprezintă certitudinea implicării noastre în procesul educațional, fără de care, nu ne-am putea dezvolta ca și comunitate. De fiecare dată când primim confirmarea faptului că proiectele elaborate de echipa noastră au întrunit cerințele finanțatorilor europeni, este o mare bucurie pentru noi toți, pentru că fiecare proiect finanţat în ceea ce privește accesarea de fonduri europene, înseamnă, de fapt, un pas înainte în dezvoltarea municipiului Lupeni , a ținut să declare primarul Lucian Resmeriță.

Conform proiectului aprobat, va fi refăcută clădirea liceului de pe strada Tineretului nr. 43, având o suprafață desfășurată de 3.467 de metri pătrați.
Sunt prevăzute: izolarea termică a fațadei, inclusiv termoizolarea plăcii peste ultimul nivel și înlocuirea tâmplăriei existente, din lemn, cu tâmplărie eficientă energetic, repararea acoperişului tip şarpantă, inclusiv a sistemului de colectare a apelor meteorice, modernizarea instalațiilor termice și electrice, înlocuirea pardoselilor, placarea cu faianță a pereților din băi, repararea elementelor de construcție ale fațadei care prezintă pericol de desprindere, finisaje, intervenții la trotuare etc.

Totodată, prin proiect vor fi create facilități pentru persoanele cu dizabilități.

Liceul va fi dotat cu mobilier şi echipamente specifice pentru buna desfășurare a procesului educațional. Valoarea totală a investiției este de 18.668.635 lei, din care 18.119.908 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Iar  perioada de implementare este de 20 de luni.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: