Hramul de toamnă al Schitului de la Straja

            Zeci de credincioşi au participat  pe 14 septembrie a.c., la ceas de mare sărbătoare creştină, la sărbătorirea primului hram al Schitului din staţiunea Straja.

Munţii au fost dintotdeauna un loc sacru. Pe un munte, Dumnezeu a dat poruncă lui Moise să însemneze cele zece porunci, care s-au perpetuat până în zilele noastre şi sunt piatra de căpătâi a creştinului.

Pe Muntele Golgota, Iisus Cristos a fost răstingnit, ca Miel a lui Dumnezeu care ia asupra Sa, păcatele lumii. Şi tot pe munţi au fost  ridicate cele mai frumoase mănăstiri şi biserici ale lumii.

Şi la noi, vechii pustnici şi călugări au căutat liniştea munţilor şi au făurit aici, adevărate bijuterii, mirese ale lui Cristos. Mănăstirile şi schiturile ţării sunt în general file de istorie.

Un astfel de schit a fost ridicat în anul 1999 de Emil Părău şi familia acestuia, sus în Straja, în memoria miilor de soldaţi care s-au săvârşit sus, pe vârfurile munţilor Vâlcan şi care nu-şi găseau liniştea.

La hramul de toamnă al Schitului de la Straja au slujit sfinți părinți, printre aceștia, regăsindu-se pentru a treia oară, starețul Mănăstirii Lainici, Arhimandrit Ioachim Pârvulescu.

Pentru prima dată în istoria schitului, a fost purtată sfânta Cruce în pelerinaj, timp în care s-a citit acatistul Sfintei Cruci, până sus, la Crucea Eroilor, unde a fost înălțată. A fost cel mai emoționant moment al zilei!

Părintele Dimitrie Ivaşco și soborul de preoți prezenți,  i-a binecuvântat pe toţi şi în cuvântul său de învăţătură a spus că: este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt şi se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului. Crucea este semnul pe care îl fac creştinii pentru a se feri de rele şi pentru cinstirea permanentă a Sfintei Cruci, în serviciul zilnic al BOR au fost rânduite zilele de miercuri şi vineri”. 

Iar sus, pe munte, a fost înălţată o cruce de fier, tot în cinstea eroilor neamului. Venerarea Crucii este un dar dat de Dumnezeu, precum se arată în una dintre cântările slujbei Sfintei Cruci.

”Sfânta şi Cinstita Cruce are trei semnificaţii: 1. Este obiect sfânt prin ceea ce a reprezentat pentru Iisus Hristos şi pentru noi: răscumpărarea noastră pentru a ne elibera din robia păcatului. 2. Este un simbol de închinăciune, pentru că prin acest semn noi, creştinii, ne identificăm până la marginile pământului, închinându-ne Sfintei Treimi. 3.Reprezintă Calea de urmat: Mântuitorul ne arată că puterea crucii ne ajută să trecem mai uşor peste necazurile vieţii de fiecare zi. În acest sens, Iisus Hristos ne-a spus „Cine vrea să mă urmeze să-şi ia crucea şi să se lepede de sine”. Eu l-am urmat pe Cristos și învățăturile sale. Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, aducând  aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota”, a ținut să declare ctitorul Schitului de la Straja, Emil Părău.

Schitul de la Straja mai are şi un al doilea hram, cel al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Angella Dumitrașcu

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: