Se primesc dosarele de pensionare, cu doi ani mai devreme, conform noii Legi 163/2020

              Pentru a beneficia de pensionare,  după recenta Lege Resmeriță, aprobată și de președintele țării, doritorii trebuie să aibă stagiul complet de cotizare. Acest lucru a fost comunicat opiniei publice de însuși inițiatorul legii, senatorul PSD – Cristian Resmeriță, în conferința de presă  de astăzi,  pe care a susținut-o la Petroșani.

”La sfârșitul săptămânii trecute, inițiativa mea legislativă prin care locuitorii Văii Jiului, dar și din alte localități ale județului Hunedoara: Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa, Petroșani, Petrila, Baia de Criș, Ghelari, Băița, Hunedoara,Călan,Orăștie, Deva, Certej, Teliuc, Brad, scade cu doi ani, fără penalizare.  Aceasta poartă denumirea de Legea 163/ 2020, lege care este, de acum,  în vigoare. Pentru a vedea că nu a fost simplu vă prezint parcursul acestei inițiative, care este acum,  rezultatul unui întreg an de dezbateri, în comisii, în guvern… nu a fost ușor. În această dimineață am discutat  și cu reprezentanții Casei de Pensii, se primesc dosare, totul este în regulă. Pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu  doi ani, locuitorii Văii Jiului trebuie să îndeplinească niște condiții. În principal, aceștia, trebuie să aibă stagiul de cotizare complet. La bărbați stagiul de cotizare este 35 de ani și atunci pot să iasă la 63 de ani, iar femeile trebuie să aibă 31,5 ani și pot ieși la pensie cu cei doi ani reducere, deci  la 59,5 ani. Practic, din acest moment legea este în vigoare, se pot depune dosare, însă lumea trebuie să înțeleagă foarte exact că,  cu doi ani mai devreme se pot pensiona acele persoane care îndeplinesc și restul condițiilor, condiția principală fiind ca stagiul de cotizare să fie complet: 35 de ani la bărbați și 31,5 ani la femei”, a precizat în cadrul conferințeisenatorul Cristian Resmeriță, care a făcut referire încă  o dată, la faptul că,  a fost unic inițiator al legii.

Inițiativa legislativă a fost depusă în 16 septembrie 2019 și s-au parcurs o serie de etape pentru ca aceasta să devină lege, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, până în 14 iulie când a fost trimisă la promulgare. În 3 august 2020 legea a fost semnată de Președintele Klaus Iohannis și a intrat în vigoare.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: