Primarul Lucian RESMERIŢĂ: “Ziua Minerului nu va deveni istorie, deoarece vom face în aşa fel încât, memoria înaintaşilor noştri nu va fi uitată niciodată!”

                 Ca în fiecare an, administraţia publică locală din municipiul Lupeni nu şi-a uitat înaintaşii şi pe cei care au făurit istoria mineritului în  România. Evenimentele din 6 august a.c.,  au debutat la Cimitirul Central, acolo unde, reprezentanţii administraţiei locale, în frunte cu primarul Lucian Resmeriţă şi viceprimarul Iacob Mesaroş au depus coroane de flori la monumentul închinat ortacilor care au pierit în confruntarea sângeroasă din august 1929.

Pe fondul actualei crize sanitare, evenimentele dedicate comemorării  masacrului minerilor din 1929 şi de la luptele pentru dreptate socială din 1977 s-au desfăşurat conform scenariului, în cadrul incintei E.M. Lupeni, la Uzina Electrică.

La aceste evenimente au participat, primarul Lucian Resmeriţă,  senatorul Cristian Resmeriţă, deputaţii Laurenţiu Nistor, Natalia Intotero,  Sorin Marica, Ilie Toma, Lucian Heiuş.

Aproape toată floarea cea vestită a politichiei româneşti de la mai multe partide politice a ţinut să fie prezentă la evenimentele de la Lupeni, mai ales că s-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile locale. Acest lucru se întâmplă doar în anii în care au loc alegeri, liderii de la centru venind în zonă cu mesaje pompoase de  „salvare a mineritului” şi cu promisiuni, care se repetă, doar din patru în patru ani.

Întârziatul zilei a fost însuşi  premierul Ludovic Orban, care, probabil, nu a înţeles sau nu a fost informat despre semnificaţia zilei de 6 august. Acesta a fost însoţit de mai mulţi miniştri din cabinetul său, care au venit în Valea Jiului să prezinte  marile realizări ale  proiectelor începute în timpul guvernării PSD, ori altele noi, care să ducă la dezvoltarea  socio-economică a Văii Jiului. Tot aşa se explică faptul că nu au participat  la întregul eveniment de cinstire a memoriei eroilor mineri şi la monumentul Lupeni 29. Ei nu au venit în Valea  Jiului decât pentru campania electorală.

La ceremonialul de depuneri de flori au mai  participat reprezentanţii sindicatelor, a partidelor politice, a unor agenţi economici din Valea Jiului şi din judeţ, etc.

Manifestarea a început când sunetul sirenei a răzbit în eter, sugrumată sub povara anilor şi a greutăţilor care au trecut de-a lungul anilor.

Pe fondul sonor al „Imnului Minerului” au depus coroane de flori: Primăria şi Consiliul local al municipiului Lupeni, conducerea E.M. Lupeni, a CA al CEH, a sindicatelor din Valea Jiului, a  ministerului Economiei, din partea Consiliului Judeţean,  a PSD Lupeni şi Hunedoara, a PNL Lupeni şi Hunedoara, a Pro România, Insemex, Apa Serv, a Instituţiei Prefectului judeţului Hunedoara reprezentanţii oamenilor de afaceri, etc.

Ceremonialul de depunere de coroane de flori a continuat la statuia Minerului din centrul civic al municipiului Lupeni, parcă mai animat din cauza cetăţenilor ce au dorit să fie prezenţi la acest eveniment solemn. La unii ortaci parcă am văzut lacrimi în ochi. Alţii, au văzut că, an de an, Ziua Mineritului nu mai era ce era odată.

„Pentru istoria municipiului Lupeni, pentru istoria Văii Jiului, dar şi pentru economia  ţării noastre este o zi importantă, pentru că, cele mai mari evenimente din industria minieră s-au petrecut aici, în urbea noastră, la Lupeni. Ceea ce este trist este faptul că, acum, se pune problema existenţei însuşi a mineritului.  Trebuie să îi comemorăm pe cei care s-au jertfit pentru drepturile lor în 1929 şi au declanşat greva din 1977. Eu cred că trecem şi peste aceste momente şi trebuie să facem în aşa fel încât, cei care conduc destinele mineritului, cei care reprezintă oamenii şi aici mă refer la adevăratele sindicate, să facă în aşa fel încât, oamenii care lucrează în   industria minieră să aibă o şansă de a mai exista un 6 august . În ceea ce priveşte, la Lupeni, Ziua Minerului  nu  va  devini istorie, deoarece vom face în aşa fel încât, memoria înaintaşilor noştri nu va fi niciodată uitată”, a ţinut să precizeze, în finalul ceremonialelor de depunere de coroane de flori, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă.

La Petroşani, guvernanţii şi premierul au fost huiduiţi şi luaţi la rost, în special de pensionarii nemulţumiţi, că, nu s-a respectat HG 291, prin care, toţi românii care au muncit în grupa I şi a II – a de muncă şi s-au pensionat  până la 1 ianuarie 2011, sunt împiedicaţi să li se recalculeze pensiile în conformitate cu legea, operându-se acum, o gravă discriminare  între cei care s-au pensionat înainte de  1 ianuarie 2011 şi cei care s-au pensionat după această dată.

Elena DRAGOMIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: