Ziua Minerului, comemorată la Lupeni

             Municipiul Lupeni va fi şi anul acesta gazda celor mai ample manifestări ce se organizează în Valea Jiului, de Ziua Minerului. Ziua de  6 august va rămâne  marcată în istorie  ca fiind cea mai violentă  şi mai tragică manifestare de protest din istoria muncitorimii româneşti şi europene, gloanţele secerând vieţile a zeci de mineri care s-au răzvrătit împotriva regimului  asupritor.  

Depunerea de coroane cu ocazia comemorării eroilor mineri decedați în minele din Valea Jiului și la greva din 1929 de la Mina Lupeni va avea loc în incinta Exploatării Miniere Lupeni, la Uzina Electrică, începând de la ora 10:00 a zilei de 6 august. Pentru buna organizare a evenimentului, participanții sunt rugați să fie prezenți la EM Lupeni cel târziu la ora 9:50..La ora 10:40 va avea loc depunerea de coroane la Monumentul ”Lupeni ‘29”.

Anul acesta, administrația publică locală își va întâmpina invitații cu un nou look al parcului, aici fiind efectuate lucrări de reabilitare și modernizare, care pun acum și mai mult în valoare celebrul monument. Acesta  a devenit un simbol al municipiului Lupeni şi, în fiecare an, de 6 august au şi aici loc ceremonialuri de depuneri de coroane de flori în amintirea celor ce şi-au vărsat sângele pentru condiţii mai bune de muncă.

La evenimentele care vor avea loc şi în incinta E.M. Lupeni, la Uzina Electrică, unde va avea loc ceremonialul de depuneri de coroane de flori sunt aşteptaţi să participe miniştri, secretari de stat, lideri de sindicat, politicieni, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi alte instituţii şi organisme ale statului.

Ziua Minerului este un bun prilej de a ne aduce aminte cine sunt pentru noi, toţi aceia care coboară în pântecele pământului. Doar cei ce au coborât măcar o dată într-o galerie de mină, într-un front de lucru, pot simţi cu adevărat ceea ce reprezintă mina şi pot aprecia corect efortul şi sacrificiul acestor oameni.

Angella Dumitrașcu

One comment

  1. Valter COJMAN spune:

    Ziua minerului si monumentul Lupeni ’29 au fost pangarite de faptul ca cei care au tras in mineri in 1929 au venit sa obtina voturi fara sa-si ceara iertare, IN GENUNCHI, pentru ca au ordonat sa se traga in mineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: