Veniturile de zeci de mii de euro, încasate de administratorul special – Cristian Roşu, directorul general – Samuel Dioane şi administratorul judiciar – Emil Gros, conducerea actuală a CEH, ascunse de ministrul Economiei

     În urmă cu câteva săptămâni, senatorul Cristian RESMERIŢĂ a înaintat mai multe întrebări către ministrul Economiei, Virgil Popescu, în care a cerut  să fie informat despre  situaţia veniturilor conducerii CEH,  pe lunile martie şi aprilie, când eram în plină pandemie.

Răspunsul nu a întârziat să apară, dar, conform declaraţiilor senatorului, care au fost făcute în conferinţa de presă de azi, ministerul Economiei şi implicit ministrul, îşi protejează angajatul, în speţă,  pe administratorul special, Cristian Roşu, pentru că, sub incidenţa legii, contractele au clauze de confidenţialitate şi  nu pot fi furnizate  informaţii cu privire la remuneraţia administratorului special în insolvenţă.

Acesta a declarat că s-a făcut o nedreptate şi minerilor care au fost ţinuti în şomaj tehnic, deoarece, în timp ce minerii au fost privaţi, pe viitor, de  două luni  din pensie, conducerea CEH şi-a încasat îndemnizaţiile frumuşele, care ar face invidios pe orice mare director de succes, sau parlamentar.

Legat de  veniturile  încasate de directorul general al CEH, ministerul i-a dat senatorului Cristian Resmeriţă un răspuns care este de-a dreptul halucinant şi se rezumă doar la câteva cuvinte:  MEEMA … nu deţine informaţii cu privire  la veniturile încasate de directorul general Samuel Dioane, pentru lunile martie şi aprilie 2020.

„A fost o perioadă complicată şi pentru CEH, însă vreau să vă spun că  toate întrebările pe care le-am pus ministrului sunt legate de CEH.  O să-i fac plângere penală, cu tot regretul. Nu am făcut niciodată acest lucru, la nimeni. O să-i fac plângere penală pentru răspunsul pe care mi l-a dat. Ministrul evită să dea un răspuns  pentru că în luna martie şi aprilie, cei care au lucrat la CEH au avut venituri dezastruoase, foarte mici, au fost şi în şomaj tehnic  cinci zile. Domnul ministru minte, că nu ştie de acest lucru. Ei sunt obligaţi să-mi răspundă. Pentru faptul că mi-a dat un astfel de răspuns  vă anunţ public şi l-am anunţat şi pe dânsul că-i fac plângere penală  pentru că ascunde adevărul. Ştiţi de ce nu a făcut public veniturile  dlui director general, pentru că  acesta şi în martie şi în  aprilie, ca şi luna trecută, ca şi în luna ianuarie,  a avut  un venit  pe lună 25.000 lei. Într-o laşitate extremă, domnul ministru  încearcă să ascundă  acest lucru”, a declarat senatorul Cristian Resmeriţă.

Senatorul Cristian Resmeriţă a adus la cunoştinţa opiniei publice că şi administratorul judiciar  şi-a stabilit onorariul lunar de 30.000 euro, plus TVA.

Nu este normal ca în timp ce minerii lucrează pe salarii de mizerie, în condiţii precare de muncă, directorul general  să încaseze 25.000 de lei, administratorul special, 10.000 de euro şi  administratorul judiciar 30.000 euro, plus TVA.

„Administratorul special încasează în fiecare lună, 10.000 de euro. O fi şi el vreun agent 007…?, de ministerul nu ne informează corect. Îmi răspunde foarte la mişto, domnul ministru, pentru că  nu deţine informaţiile  din care să reiasă  că directorul general Dioane, a fost sau nu, în şomaj tehnic  în perioada martie – aprilie 2020. Acesta nu a fost în şomaj tehnic  şi sigur că, ruşinat  de nemernicia lui,  a dat răspunsul asta, la mişto, că sunt toţi pe-o mână acolo, că este filiala PNL, de la ministru, până la ultimul angajat. Îi întreb pe cei 4000 de mineri care lucrează şi care au fost în şomaj tehnic, în martie şi aprilie cinci zile şi şi-au pierdut şi luna aceea de la vechime, au pierdut şi nişte bănuţi, cum se simt ei??? Dacă nu cumva se simt trădaţi…. şefii sunt alături de ei doar când au nevoie de ei. Şi încasează venituri mult mai mari. Şi administratorul special Cristian Roşu a lucrat în fiecare zi, şi-a  luat toţi banii. Aveam la CEH atunci, când acesta a fost  de importanţă strategică naţională, fiind pandemie, nevoie de energie,  bagă toţi angajaţii în şomaj tehnic câte cinci zile, iar cei doi oameni care îl conduc, scapă de măsura asta, încasându-şi toţi banii.  La mină sunt salarii în valoare de 3000 de lei, fiind aproape 4000 de angajaţi. Mi se pare cam mare diferenţa dintre ceea ce încasează oamenii aceştia  şi ceea ce încasează minerii simpli”, a completat senatorul Cristian Resmeriţă.

Minerii au acţionat în judecată conducerea CEH pentru încălcarea drepturilor care sunt stipulate în CCM.  Cei peste 4000 de angajaţi, trebuie să primească în jur de 2000 de lei  diferenţe neplătite. Dacă timp de patru luni, cei trei  administratori care conduc la ora actuală CEH, nu şi-ar încasa indemnizaţiile, minerilor, li s-ar achita drepturile restante, la zi.

“Cei trei care conduc CEH, în această perioadă în care nu merge  numic  şi oamenii nu au nimic, aceştia au venituri de 50.000 de euro pe lună. Acesta este tupeu de febră galbenă”, a conchis senatorul Cristian Resmeriţă.

Conform raportului cauzele principale care au dus la insolvenţa CEH sunt: imposibilitatea conformării la reglementările de mediu, reducerea continuă a cantităţii de energie electrică şi termică produsă, livrată şi vândută precum şi a producţiei de cărbune extras, vânzarea energiei electrice şi termice la un preţ inferior costului de producţie, capital de lucru negativ, grad de îndatorare ridicat şi echipamente tehnologice cu grad ridicat de uzura şi randamente scăzute.

Acestea sunt performanţele manageriale ale celor care conduc destinele CEH Hunedoara.

Angella DUMITRAŞCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: