La Lupeni, ghid privind educarea populației pentru combaterea fenomenelor naturale

               Având în vedere  zilele ploioase și precipitațiile abundente care au căzut în ultimele zile, compartimentul de Protecție Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Lupeni a elaborat un ghid privind educarea populației în caz de inundații.

”Inundaţiile constituie unele dintre fenomenele naturale care au marcat şi marchează profund dezvoltarea societăţii umane, ele fiind din punct de vedere geografic cele mai răspândite dezastre de pe glob şi totodată şi cele mai mari producătoare de pagube şi victime omeneşti. În acelaşi timp, marile inundaţii au constituit factorul declanşator şi catalizatorul unor mari schimbări în modul de abordare a acestui fenomen, de la acceptarea inundaţiilor ca pe un capriciu al naturii, la încercarea omului de a se opune naturii prin abordări de genul, lupta împotriva inundaţiilor, la cele de apărare împotriva inundaţiilor. La nivelul municipiului Lupeni, ghidul care a fost publicat și există pe site-ul primăriei, cuprinde cele mai bune acțiuni care se pot întreprinde în a educa populația în caz de inundații. Trebuie să vă spun că întotdeauna am fost pregătiți, nu trebuie să uităm că și noi, ca administrație locală, anii trecuți am trecut prin această experiență. Am reabilitat poduri, am făcut decolmatări, cu banii primiți am făcut tot ceea ce s-a putut ca să nu ne mai confruntăm cu astfel de fenomene care să pună în pericol locuințele, bunurile și viața cetățenilor. Iar măsuri de prevenție trebuie să luăm mereu, colaborăm cu diferite instituții în acest sens”, a ținut să ne declare primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

 Municipiul Lupeni s-a confruntat în urmă cu patru ani cu inundații majore, care au pus la grea încercare autoritatea locală. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, se recomandă ca populația din zonele afectate să consume apa îmbuteliată, să nu bea apa direct din fântâni sau de la robinet; să utilizeze pentru prepararea alimentelor apa fiartă şi racită; să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic; să nu se atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora; să evite expunerea prelungită la frig/umezeală, să păstreze alimentele în conditii igienice; să respecte igiena individuală.

Iar managementul riscului la inundaţii, trebuie aplicat în funcție de specificitatea localității și înseamnă aplicarea unor politici, proceduri şi practici având ca obiective identificarea riscurilor, analiza şi evaluarea lor, tratarea, monitorizarea şi reevaluarea riscurilor în vederea reducerii acestora astfel încât comunităţile umane, toţi cetăţenii, să poată trăi, munci şi să-şi satisfacă nevoile şi aspiraţiile într-un mediu fizic şi social durabil. Riscul la inundaţii este caracterizat prin natura şi probabilitatea sa de producere, gradul de expunere al receptorilor (numărul populaţiei şi al bunurilor), susceptibilitatea la inundaţii a receptorilor şi valoarea acestora, rezultând implicit că pentru reducerea riscului trebuie acţionat asupra acestor caracteristici ale sale.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: