Senatorul CRISTIAN RESMERIȚĂ: ”Este o mare rușine ceea ce face această guverare PNL cu oamenii care sunt ieșiți la pensie”

                     Decizia Guvernului PNL de a nu majora pensiile românilor conform legii, făcută publică la televiziunile centrale de premierul Ludovic Orban este dur taxată de senatorul Cristian Resmeriță, acesta fiind inițiatorul a numeroase legi prin care pensiile oamenilor au fost recalculate și majorate.

                     ”PNL a decis să nu respecte legea, premierul Ludovic Orban declarând foarte clar că nu va respecta Legea care prevede majorarea pensiilor cu 40%.  Este o mare rușine ceea ce face această guvernare PNL cu oamenii care sunt ieșiți la pensie. Acești oameni sunt până la urmă părinții și bunicii noștri, cei care au construit Valea Jiului și România.  Numai o guvernare PNL poate să își bată joc de acești oameni,  în asemenea hal!”, a spus senatorul hunedorean, Cristian Resmeriță.

 

De-a lungul  mandatului său, atât în calitatea sa de deputat și mai apoi de senator, CRISTIAN RESMERIŢĂ  a luptat ani de zile pentru drepturile cetăţenilor hunedoreni, pentru a se face dreptate minerilor şi tuturor pensionarilor.  Şi întotdeauna s-a ţinut de cuvânt. Iar  pentru susţinerea proiectelor de lege au fost strânse 12.000 de semnături.

“Am spus că o să rezolvăm această chestiune, am rezolvat-o şi încă o dată îi asigur pe oameni că vor primi deciziile corecte, chiar dacă înainte de acestea vor primi şi deciziile pe Legea 192. Cert este că toţi îşi vor primi pensiile mărite şi, ceea ce este foarte important, vor primi toţi banii din octombrie anul trecut. Este important pentru oameni, dar şi pentru comunităţile locale, pentru că în opinia mea, aceasta este cea mai mare infuzie de bani care s-a făcut în Valea Jiului în ultimii ani”, spunea anul trecut, senatorul hunedorean.

Și încă din toamna lui 2019, pensionarii minieri au primit pensiile recalculate,  care certifică creșterea semnificativă a drepturilor de pensie, beneficiari fiind pensionarii  care au lucrat în grupele I şi II de muncă în perioada 1990-2010.

O altă iniţiativă legislativă  a senatorului Cristian Resmeriță, care-i vizează pe viitorii pensionari mineri, a fost  scăderea perioadei lucrată în subteran, de minim 15 ani.

Pot să vă spun că este cea mai mare realizare a mea. Am purtat nenumărate discuții  cu pensionarii minieri și pot spune că se face într-adevăr dreptate acum. După cum bine știți, Valea Jiului se află într-un proces de tranziție și noua lege este, pot să spun un mijloc de protecție socialăPrin această inițiativă legislativă am reușit să obținem o decizie istorică, unică nu doar la noi, ci în toată Uniunea Europeană, prin care perioada minimă lucrată în subteran SCADE la 15 ani pentru angajații de la exploatările miniere care se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană. Cred că o astfel de lege era absolut necesară și ea va asigura o protecție socială pentru mineri acolo unde, ca urmare a acestor decizii asumate de țara noastră, în înțelegerile de la nivel european, se închid mine. Mă bucur că atât colegii mei parlamentari, cât și Guvernul României și Președinția au înțeles că necesitatea acestei legi nu reprezintă un moft, ci ține cont de situația economică-socială din zonele miniere, dar și de faptul că închiderea minelor implică nevoia unei protecții sociale pentru acei salariați care sunt concediați ca urmare a unor decizii luate în baza negocierilor statului cu Comisia Europeană prin care s-au stabilit termene limită pentru funcționarea industriei carboniferea conchis senatorul Cristian Resmeriță.

Senatorul hunedorean a fost cel mai activ parlamentar, care s-a ocupat îndeaproape de toate problemele Văii Jiului, a ţinut cont de propunerile cetăţenilor şi votanţilor săi, multe dintre proiectele sale legislative fiind făcute datorită doleanţelor acestora.

Publicaţia noastră a relatat pe larg, de-a lungul anilor activitatatea parlamentarului hunedorean, încă de la primul său mandat şi nu trebuie să uităm demersurile făcute încă din 2010 şi 2012 prin care, la solicitarea unor cetăţeni din colegiul său, a iniţiat  un proiect de lege, care a fost supus spre dezbatere şi adoptare pentru modificarea art. 56. alin 5. Din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii. Din nefericire, acestea au fost însă respinse de ministrul liberal al Muncii, culmea, chiar din judeţul Hunedoara, Mariana Câmpeanu.

Acesta nu a abandonat lupta şi alături de alţi colegi parlamentari a redepus spre aprobare mai multe acte normative, demersurile au fost bazate pe deciziile luate de fostul guvern Ponta, în sprijinul celor care au suferit pierderi salariale în timpul guvernării PD-L, prima măsură adoptată atunci, fiind majoarea cu 8% a salariilor şi pensiilor.

Cristian Resmeriţă şi-a continuat activitatea pe această temă şi a readus în atenţia Camerei Deputaţilor din nou, acest subiect.

Ultimul demers a fost făcut în data de 10 mai 2016, ce a adus proiectul de Lege 155/2015 prin care, art. 56 din Legea 263/2010 alin. 5 se modifică şi stagiul complet pentru persoanele prevăzute la art. 30 alin (1) lit (a ), în atenţia Camerei Deputaţilor, unde a fost aprobat. Iar promulgarea legii de către preşedintele Klaus Iohannis reprezintă victoria tuturor minerilor din Valea Jiului.   Legea nr. 221/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede recalcularea pensiilor celor care au lucrat în grupele I și II de muncă și ale căror drepturi la pensie au fost deschise înainte de 01.01.2011, vizează eliminarea inechităților pentru pensionarii minieri și siderurgiști.

Recalculările au început din vara anului trecut pentru pensionarii mineri, senatorul Cristian Resmeriță, inițiatorul acestei legi, precizând la acea vreme, că nu doar pensiile foștilor mineri și siderugiști se vor recalcula, odată cu punerea în aplicare  a Legii 221/ 2018 vor fi recalculate și pensiile de urmaș.

„Este un lucru foarte bun că au început să fie recalculate pensiile de urmaș  pe Legea 221. În principal de aceste recalculări beneficiază femeile, soțiile celor care au lucrat în mină și s-au pensionat în perioada 1990-2010.  Această recalculare vine cu o întârziere destul de mare, dar este bine când totul se termină cu bine. Important este că aceste doamne vor primi inclusiv sumele restante începând cu data de 1 octombrie 2018, pe care le merită”, a conchis senatorul Cristian Resmeriță.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: